Közélet

2010.08.11. 07:57

Te is más vagy, te sem vagy más! Toleranciatábor Lellén

Talán megszámolni is képtelenség lenne, hogy az utóbbi években hány fajta, többnyire kevéssé sikeres próbálkozás látott napvilágot romák és nem romák elfogadását segítendő.

Márkus Kata

Balatonlellén az elmúlt hetekben – a résztvevők egybehangzó állítása szerint – úgy fest, „feltalálták a spanyolviaszt”. Toleranciatábort szerveztek az idén harmadszor az amerikai nagykövetség közreműködésével. Somogyból csak a szennai iskolából jutottak el a táborba gyerekek, összesen tízen.
– A tábor ingyenes volt – mondta az egyik kísérőtanár, Krénuszné Tóth Erzsébet –, az iskolánk pályázott és nyert, így öt-öt tanuló és egy-egy pedagógus vehetett részt a tábor két turnusában. A tanulók kiválasztásánál az elsődleges szempont az volt, hogy olyan roma és nem roma tanulók kerüljenek a csoportokba, akik angol nyelvből jók, és megérdemlik a jutalomtáborozást.Mivel a nagykövetség szervezte a tábort, az egész napos foglalkozások között napi 2 óra angol foglalkozás is helyet kapott, mely főként országismereti témákat foglalt magába. Mindeközben a gyerekeket nem direkt módon igyekeztek a tolerancia felé fordítani, hanem a különböző foglalkozásokon, szinte észrevétlenül. A táborban angolul, diavetítéssel mutatták be a gyerekek Szennát és az iskolát. Az első turnusban két, az USA-ból érkezett egyetemi tanár és egy hallgató is tartott drámafoglalkozásokat a gyerekeknek és továbbképzést a tanároknak. A gyerekek közül sokan életükben először voltak a Balatonnál.

Bendi Bernadett kísérőtanár szerint, mivel mindent közösen csináltak a gyerekek, egy pillanatra sem érezte egyik sem, hogy más a bőrszíne. – Ugyan a tábor elején kissé nehezen találták a helyüket a gyerekek – mondta –, de nem azért, mert egyikük roma volt, másikuk nem, hanem mert vadidegenek közé kerültek. Ám egy fél napnál nem tartott tovább a „helyrerázódás”.

Pályázati pénzből tanítják a közösség érdekeit képviselni a gyerekotthonban

A régió gyermekvédelmi központjaiban tevékenykedő gyermek- és ifjúsági önkormányzatok egy része kifejezetten hatékonyan, másik része kevésbé eredményesen működik. A Somogy Megyei Gyermekvédelmi Központ munkatársai, növendékei, volt növendékei és támogatói által működtetett Együtt-Egymásért Alapítvány csaknem félmillió forintot nyert pályázaton közösségfejlesztő programsorozat megvalósítására, az önkormányza-
tok működésének segítésére. A több részre épülő programsorozat első rendezvényén a toponári gyermekvédelmi központban csaknem 30 Baranya, Somogy és Tolna megyei résztvevő igyekezett a gyerekek jogtudatosságát fejleszteni.

– A találkozón a régió lakásotthonaiban, gyermekvédelmi központjaiban működő önkormányzatok tagjait készítettük föl arra – mondta Németh Istvánné ötletgazda –, hogy minél hatékonyabban tudják segíteni a munkát. Felhívtuk a figyelmet a jogosítványaikra,  s a gyermekek bemutatták egymásnak otthonukat, ismertették a már működő önkormányzatuk tevékenységét.
A következő találkozó nyár végén lesz Töröcskén, a Party-táborban, ahol segítséget kapnak az önkormányzatok működési szabályzatának, munkaprogramjának elkészítéséhez.


Romák és barátaik

A Romák és barátaik táborban roma és nem roma származású, Magyarországon tanuló, 11-14 éves gyerekek, valamint angol szakos tanáraik vettek részt. A tábor célja volt a kölcsönös tolerancia és az angol nyelvi készségek fejlesztése.
Az idei év több mint kilencven táborozója az ország minden részéből érkezett. Tábori napirendjükben voltak angol nyelvórák, amerikai sportórák, kézművesség, amerikai vendégoktatók által vezetett drámapedagógia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!