Közélet

2010.09.27. 07:44

Csontváz a pártüdülőben? Hűtlen kezelés miatt nyomoz az NNI

Hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda a Club Aliga, a hajdani pártüdülő privatizációját. A balatonvilágosi polgármester szerint a tervezett fejlesztés az egész régió számára hasznos volna.

Fónai Imre

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt gyanítja, hogy a kincstári vagyonkezelő szervezet részben áron alul, részben engedély nélkül adta el az üdülőkomplexumot, Kádár János és elvtársai hajdani kedvenc balatoni nyaralóhelyét.
– Az ingatlanértékesítést vizsgáljuk, hűtlen kezelés gyanújával – nyilatkozta az M1 Híradójának Bartha László, az NNI szóvivője.
A negyven hektáros terület 2007-ben 4,5 milliárd forintért került az izraeli érdekeltségű Pro-Mot Hungária Ingatlanhasznosító Kft. birtokába; egy részének a tulajdonjogát szerezték meg, a másik résznek pedig a kezelői jogát 49 évre. Utóbbi egy részét szabad parti sétány kialakítása céljából az önkormányzati tulajdonba adandó terület (közpark, illetve az átvezető utak) alkotja.   A Fejér Megyei Hírlap nemrég idézett Fekete Barnabás balatonvilágosi polgármester leveléből, amit a Pro-Mot képviselőjéhez címzett: „Tisztában vagyok azzal, hogy a település fejlesztésére vonatkozó megállapodásunk mellékletében kikötött határidők maradéktalan betartása esetén már közösen elbonthatnánk a kapukat, kerítéseket, de ez sajnos nem teljesülhet”.
Leomlik tehát végre a kerítés, eltűnnek a sorompók, melynek érdekében a balatonaligai üdülőközösségi egyesület már évekkel ezelőtt demonstrációt is szervezett? – kérdeztük Fekete Barnabástól.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Egyelőre az enyészet a legnagyobb erő a Club Aligában
[/caption]

A balatonvilágosi polgármester azt mondta: – A megállapodásunk értelmében valóban eltűnnek a kapuk és a kerítések, de ezt a vagyonvédelem miatt egyelőre nem lehet megtenni. A tervbe vett fejlesztés egyébként úgy vélem, az egész régió érdeke, nem csak Balatonvilágosé. A vevő azt vállalta, hogy tíz év alatt 70-75 milliárd forintos beruházást hajt végre; szállodai férőhelyeket, apartmanokat épít többek között. Ez felpezsdítheti az építőipart és munkahelyeket is teremthet.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] És a borostyán...
[/caption]

A Balatonaligai Üdülőközösség Egyesület nincs kibékülve a tervbe vett fejlesztéssel Veres Lászlóné tiszteletbeli elnök szerint, mert továbbra sem látják biztosítottnak, hogy a helyiek szabadon lejárhatnak majd a partra, a strandra. A Siófokkal szomszédos Balatonvilágos (e község része Balatonaliga) az egyetlen olyan tóparti település, melynek nincsen nyilvános partszakasza. Még a Rákosi-érában kerítették le azt a falu elől a pártüdülő számára.
Ami pedig a Club Aliga vitatott vételárát illeti (negyven hektárnyi Balaton-partért közel ötmilliárd forint), csak összehasonlítás képpen: néhány éve a közel három kilométernyi Balaton-parttal rendelkező Siotour hárommilliárdért kelt el...  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!