Közélet

2010.09.12. 09:18

Eddig csak a kamatot fizették, a java még hátra van

Bár a múlt értékeléséről szólt, egyben jövőképet is festett a ciklusprogram megvalósulásának értékelése a jelenlegi balatonboglári képviselő-testület legutolsó ülésén.

Füleki Tímea

A négy évet mérlegelő napirend tárgyalásának egyik hangsúlyos üzenete volt: a városnak a jövő évtől kell elkezdenie a milliárdos kötvénykibocsátás tőketörlesztését. Ez azt jelenti, nagyon alsó hangon százmillió forinttal több kiadásuk lesz évente az eddiginél. Az adósság természetszerűen kampánytéma is a településen, több internetes fórumon keringenek a különféle verziók Balatonboglár anyagi helyzetéről és az okokról.

Balatonboglár adósságállományának eredete több ciklussal korábbra nyúlik vissza, az eredeti hitelt az azóta nagy nehezen elkészült, de sokat vitatott sportcentrum építése miatt vették fel. Épp a korábbi „örökség” miatt hangsúlyozta a mostani testületi ülésen Kovács Miklós polgármester, hogy a jelenlegi ciklusban végrehajtott kötvénykibocsátás nem felelőtlenség, hanem az egyetlen lehetséges út volt.

Pauerné Juhász-Dóra Ildikó, a pénzügyi bizottság elnöke rámutatott: a kötvény kibocsátásával fel tudták szabadítani a város ingatlanjait, melyek mind jelzálog alatt voltak a régi hitel miatt, ezen felül több nagyobb fejlesztésre különítettek el önrészt.

Tény ugyanakkor az is, hogy Balatonboglár pár évvel ezelőtt a svájci frank alapú kötvény mellett döntött, Kovács Miklós polgármester elmondása szerint azért, mert a forint alapú konstrukció 9-10 százalékos kamatával szemben ezt négy százalékos kamatra kapták.

– Amit elvesztünk a réven, az megnyertük a vámon – így a polgármester, aki szerint a most visszhangos devizahelyzetben csupán azt felejtik el hangsúlyozni, hogy akik most lényegesen rosszabb helyzetbe kerültek, azok eddig fizettek jóval kevesebbet.

Balatonboglárnak egyébként 2008 szeptemberétől ezidáig csupán kamatot kellett fizetnie, éves szinten húszmillió forint körüli összeget.

Csonka Ágota pénzügyi csoportvezető elmondása szerint ennek durván a háromnegyedét „kitermelték” a devizaügyletek, melyeket a kötvénykibocsátásból fejlesztésre elkülönített pénzzel hajtottak végre. Ez hozott általában annyit, hogy a húszmilliós kamathoz csak néhány milliót kellett pluszban előteremteni.

Nem úgy jövő márciustól, amikor elkezdődik az egymilliárd forint értékű kötvény tőketörlesztése, mely a pénzügyi csoportvezető elmondása szerint a csütörtöki svájci frank árfolyamot alapul véve 1 milliárd 170 millió forint körül van.A pénzügyi szakember becslése szerint kamattal együtt éves szinten 120 millió forinthoz közelítő összeg törlesztésével kell számolniuk. Csonka Ágota hangsúlyozta: az előrejelzés korántsem lehet pontos, hiszen az aktuális árfolyamtól és több más tényezőtől függ majd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!