Közélet

2010.09.07. 07:43

Hiperspektrális kamerával pásztázzák a Balatont a kutatók

Nemzetközi visszhangja lehet, ám hazánkban is egyedülálló eredménnyel kecsegtet a kutatás, melyet a Balatonon végeztek egy speciális brit kutató-repülőgéppel.

Füleki Tímea

Világszerte ritkaságnak számító kutató-repülőgép dolgozott tíz napon át a Balaton légterében. A speciális gép kvalitásait jól jelzi, hogy az idei nagy izlandi vulkánkitörések idején egész Európában ez volt az egyetlen, amely felszállhatott és a vulkáni hamu elterjedését mérte. Tavunk környékén négy különböző megbízásnak eleget téve dolgoztak a brit kutatók, ezek közül három a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének projektje volt.  A tihanyi intézet egyfelől egy skóciai egyetemmel közös pályázathoz vette igénybe a magas színvonalú műszerezettséget, a nemzetközi kutatómunkában a sekély vizű tavak európai modelljének választották a Balatont.Zlinszky András projektvezetőtől, a tihanyi limnológiai kutatóintézet tudományos segédmunkatársától megtudtuk: a projekt lényege, hogy kidolgozzák a vízminőség rendszeres műholdas vizsgálatának lehetőségét. Ha a kutatás sikerrel jár, akkor az nem csupán Európa-szerte nyit új dimenziókat e téren, hanem a Balaton rendszerének megértésében is hatalmas előrelépés lesz.
– Eddig csak pontszerű mérésekre támaszkodhattunk. Ha a műholdas érzékelés beindul, akár a tó több ezer pontjáról lesznek napi rendszerességű adataink – részletezte Zlinszky András.

Zlinszky András szerint mindez a tudomány számára azt jelenti: a Balaton áramlásrendszereiről, ám a szennyezési adatokat tekintve is az eddigieknél sokszor részletesebb képet kapnak. Nem elhanyagolható, hogy a módszer az egyes kutatások szerint egészségre ártalmas kékalga elszaporodását is előre jelzi, így ez a probléma is kezelhetővé válna.
Komoly előrelépést ígér a másik projekt eredménye, melyet a vízügyi igazgatósággal és az ELTE geofizikai tanszékével közösen végez a limnológiai intézet. Ennek eredményeként egy olyan részletességű domborzati és növényzeti térkép készülhet a Balatonról, mely hazánkban eddig csupán néhány elenyészően kis területről állt rendelkezésre. Ez a kutatás elsősorban a pusztulófélben lévő balatoni nádas szempontjából kiugró jelentőségű, mintegy a megoldáshoz szükséges rendkívül pontos helyzetképet adva.

A brit kutatórepülőről két különböző műszerrel, egy úgynevezett hiperspektrális kamerával, valamint lidarral rögzítették a páratlan részletességű képeket. Előbbi a fényt több száz csatornára bontani képes műszert, míg utóbbi az ugyancsak páratlan pontosságú lézeres domborzatfelmérés eszközét jelenti.

A balatoni intézet kutatói a hiperspektrális kamera és a lézeres mérés adatait az ősz második felében kapják meg Angliából. Ezt követően két-három évnyi tudományos munka kell ahhoz, hogy a domborzati és növényzeti térképek elkészüljenek. A balatoni nádasok pontos kiterjedéséről viszont már néhány hónap múlva meglesznek az eddigieknél részletesebb információk. 


Nem kedvez a szabályozás

A balatoni nádasok területe a 2000 és 2003 közti alacsony vízszintű évek kivételével az utóbbi harmincöt évben folyamatosan csökken, s ez egyértelműen a tó magasabb vízállásával esik egybe. Zlinszky András elmondása szerint az ok, hogy az üledékben ilyenkor keletkező oxigénhiány miatt nem tud megfelelően növekedni a nád. Más tavakon is megfigyelhető, hogy a szabályozás nem kedvez a nádasoknak.
Az egyre szűkebb tartományra csökkentett ingadozás ugyanis kizárja a túl alacsony vízállást, melyre szükség van az oxigénellátás helyreállásához. Ha a mostani kutatással a szakemberek egy a nádasok rosszabbodó állapotát jelző módszert találnak, akkor ez a jövőben figyelmeztetni fog a vízszint átmeneti csökkentésének szükségességére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!