Közélet

2010.09.29. 08:40

Hogyan kaphattak az ilyen autók műszaki vizsgát?

Hárommillió elöregedett autó rója a hazai utakat, hamarosan tömeges autócserére lesz szükség – hangoztatják szakértők.

Harsányi Miklós

Igen sok matuzsálemi korú autó fut az utakon. A hazai autópark átlagéletkora meghaladja a 11 évet – kongatták meg a vészharangot a szakemberek. A kimutatás szerint ez azonban még kedvezőbb, mint amit a régió több más államában mértek. Somogyban is hosszú ideje szinte változatlan a helyzet, a személygépkocsik zöme 10-12 éves.

Kovács Zsolt, a megyei veteránjármű szövetség elnöke a felmérés megállapításaira reagálva arról beszélt: rengeteg olyan idős autót látni, amelynek műszaki állapota erősen megkérdőjelezhető. Átrozsdásodott, életveszélyes világítással rendelkező járművek tűnnek fel gyakran az utakon, ezek közül némelyik a szétesés határán van.

– Az emberben felmerül a kérdés: hogyan kaphattak az ilyen járművek műszaki vizsgát? – tette fel a kérdést. S amúgy – szerinte – korántsem a régi, egykori szocialista gyártmányokkal van gond, hiszen ezekből már egyre kevesebb vesz részt a forgalomban. Főként a 15-20 év körüli, mára már elavult nyugati típusok jelentik a gondot. Ezeket annak idején tömegesen hozták be az országba, s a minimális karosszéria szépítészeti beavatkozás után gyorsan eladták.Kovács Zsolt úgy vélte: az új autók tömeges vásárlását határozott gazdasági lépésekkel kell elősegíteni. Külföldi példákat idézve rámutatott: ez elsősorban állami feladat, s a program kizárólag a gépjárműimportőrök és a hazai autókereskedők bevonásával hajtható végre eredményesen.Zsoldos Sándor, a kaposvári Park Autójavító Bt. ügyvezetője megjegyezte: a mai fizetések mellett az átlagembernek nem futja új autóra. Ugyanakkor ha nem lesz érdemi előrelépés a járműcserében, félő, hogy már rövid távon romlanak a hazai mutatók.

– Igen lényeges környezetvédelmi, s társadalmi kérdésről van szó – emelte ki. – A rosszul beállított, korszerűtlen motorú idős gépkocsik fogyasztása rendszerint jóval magasabb, mint a modern környezetkímélő erőforrással rendelkező járműveké.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!