Közélet

2010.09.01. 17:12

Ismét nyitják a Sió-zsilipet

Ebben az évben eddig összesen 150,8 millió köbméternyi vizet kellett leengedni a Sió-csatornán.

Fónai Imre

Keddtől közel 12 köbméternyi vizet engednek másodpercenként a Kis-Balatonból a Balatonba, és várhatóan, hosszú évtizedek óta először, nyár végi apasztó eresztésre kerül sor a Balatonnál, vagyis már szeptember elején megnyitják a Sió-zsilipet – közölte Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Tekintettel arra, hogy a térségben az elmúlt napokban is jelentős mennyiségű csapadék esett, és a talaj már vízzel telített, vagyis a lehullott esőt nem tudja elnyelni, így annak nagy része a Balatonba jut, hamarosan újra meg kell nyitni a Sió-zsilipet a felesleg levezetéséért.

Az extrém időjárásnak köszönhetően idén július végéig eresztették a vizet a Balatonból. A Sió-zsilipet csak egy hónapja zárták le, azóta az üzemeltetési maximumon, 110 centiméteren tartva a tó vízszintjét. Jelenleg 111 centiméteres a Balaton vízállása, de a Dunába ömlő Sión történő vízeresztést korlátozza a Dunán várható árhullám, továbbá a Sió-csatorna Siófok belterületén történt mederbeomlása. Ezek miatt csak napok múlva, és akkor is csak kisebb intenzitással lehet majd ereszteni a vizet a Balatonból.Csonki István elmondta, becslések szerint idén nyáron 16-17 millió köbméternyi, Zalából érkező vizet fogott fel a Kis-Balaton és a környékén elárasztott terület, mentesítve a Balatont mintegy 3 centiméternyi vízszintemelkedéstől akkor, amikor a túl sok víz már több dél-balatoni település lakott részeit veszélyeztette. Ebben az évben eddig összesen 150,8 millió köbméternyi vizet kellett leengedni a Sió-csatornán, hogy ne okozzon kiöntéseket a Balaton vize. Ha ez nem történt volna meg, 25 centiméterrel lenne magasabban a tó vízszintje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!