Közélet

2010.09.28. 13:14

Leállított útépítés: eléállt a munkagépnek az államtitkár

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár ma délelőtt személyesen állíttatta le a Balatonendréd és Lulla között épülő elkerülő út munkálatait. Illés a munkagépek elé állt, majd az illetékes építésvezetővel közölte: megtiltja a további munkavégzést.

Fónai Imre

– Többszörösen is súlyos szabályszegések történtek a lullai út ügyében – mondta a Sonline.hu-nak Illés Zoltán államtitkár. – A legfelháborítóbb, hogy a leendő út nyomvonala a Natura 2000 törvény hatálya alá tartozó, vagyis védett területet is érint. Ennek ellenére a Balaton-felvidéki Nemzeti Park hozzájárulását adta. Azonnali vizsgálatot rendeltem el, hogy ez miképpen történhetett. Másrészt a kiadott építési engedély lejárt.Illés államtitkár nyomatékosította: az elkerülő út csak a másik nyomvonalon épülhet fel, mely nem érint védett területet és ráadásul olcsóbb is a megvalósítása. Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e felelősségre vonást a nemzeti parknál, azt felelte: a mindenre kiterjedő vizsgálat után következhetnek a személyi döntések.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az államtitkár a munkagépek elé állt az építkezésen
[/caption]

Az államtitkár szerint létezik egy másik nyomvonal is, ám bizonyos érdekkörök nyomására nem azon kezdődött az útépítés.
 – A másik nyomvonal ráadásul olcsóbb is lenne, mert ahol most leállítottam a munkát, ott mocsáron, patakon át kellett volna utat építeni. Viszont valakiknek éppen ez lehetett az érdeke, mert így állami pénzen el lehetett tüntetni egy illegális szemétlerakót (rendőrségi nyomozás is folyt az ügyben, de aztán bűncselekmény hiányában lezárult), valamint építési és egyéb törmeléket  feltöltés címszóval. Hét méter magas gátat építettek volna a tervek szerint a völgy fölé, s ez bizony óriási alapozást, földmunkákat igényel.

Az engedélyt kiadó nemzeti parkra utalva Illés Zoltán azt mondta: az országban sok helyütt csak álca a természet védelme, egyeseknek fontosabb a pénz, a hatalom, a területek birtoklása.

A régóta tervezett út nyomvonalát, amint azt korábban megírtuk, az utóbbi időben többen is ellenezni kezdték. A tiltakozók internetes weboldalt is indítottak a témában és már akkor is környezetszennyezést vélelmeztek. Népszavazást is ki akartak kényszeríteni, ám nem jártak sikerrel. Úgy tudjuk, ez az érdekcsoport polgármesterjelöltet is indít a vasárnapi választáson. Késmárki Tibor, Balatonendréd polgármestere értetlenül áll az államtitkár eljárása előtt, melyről csak utólag szerzett tudomást.

 – Fölháborít és az államtitkár helyett is szégyellem magam, amiért a jelenleg még hivatalban lévő faluvezető álláspontjára nem is kíváncsi és olyanokkal kísérteti magát, olyanoktól tájékozódik, akik életvitelszerűen nem is tartózkodnak Balatonedréden, akik néhány éve még azt sem tudták, hogy létezik a falunk  – mondta. A polgármester azt állította: nem igaz, hogy létezik egy másik nyomvonal.

– Kormányhatározat alapján épül állami beruházásban az út, ami nem az endrédiek érdeke, hanem a Koppány-völgyében élő tizenötezer emberé, akik ezáltal könnyebben el tudnak jutni Tab, Lulla irányából a Balatonhoz. Az út építési engedélye pedig előbb vált jogerőssé, mint hogy a Natura 2000-es területet kijelölték volna. Egyébként csak egy százötven méteres szakaszán érintkezik ezzel a területtel. Ami pedig a másik nyomvonalat illeti: elképzelés szintjén felvetődött, de nincsen jóváhagyva. Ráadásul öt kilométerrel hosszabb is lenne, s nem is töltené be feltáró út jellegét, mert a falutól három kilométerre vezetne. Az uniós támogatás is veszélybe kerülhet emiatt.

Késmárki úgy véli, az út, amennyiben most Illés államtitkár jogosan állította le, akkor egyhamar megint csak nem épül, már csak azért sem: az a bizonyos másik nyomvonal a semmibe vezet, hiszen egy darabon vagy megint csak a Natura 2000-et érintené, vagy területet kéne szerezni a magántulajdonból.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!