Közélet

2010.09.04. 09:05

Nem tudni, hol lakom! A fedél közös, a házszám nem

A központi lakcímnyilvántartó formai hibákra hivatkozva újraszámozott kaposvári utcákat. A lakók többsége ragaszkodik a régihez. Úgy vélik, önhibájukon kívül kerültek ebbe a helyzetbe, nem kérnek az átírással járó kellemetlenségből.

Vas András

A Közigazgatási és Elektronikai Közszolgáltatások Központi Hivatalától kapott levelet több Róma-hegyi lakó. A hivatal arról tájékoztatta a háztulajdonosokat, hogy a központi nyilvántartásban formailag hibásan szerepel a lakcímük, melyet szíveskedjenek az okmányirodában kijavíttatni.
– A rossz házszám szerintem nem formai hiba – jelentette ki az egyik Csalogány utcai lakó. – Ráadásul a házszámok nem rosszak, hiszen annak idején a terület felparcellázásánál minden telek külön számot kapott, melyet az építési, és később a használatbavételi engedélyekre is feljegyeztek.
Az is igaz, hogy nem minden telekre épült ingatlan, és akadt olyan háztulajdonos, aki több telekre építkezett. Ennek köszönhetően valóban kissé kaotikussá vált a számozás néhány utcában, ám a helyiek szerint mindenki tudta, kit, hol kell keresni.– Egy képviselői fórumon aztán ezt valaki szóvá tette, mire kijöttek az önkormányzat műszaki osztályától, s újraszámozták az érintett utcákat – mondta az egyik Nyár utcai háztulajdonos. – Majd megérkezett a levél, amiben kérték, mindenki menjen be az okmányirodába, hogy kicseréljék a lakcímkártyáját.
A felszólításnak kevesen tettek eleget, a többség úgy gondolta, jobb, ha marad minden a régiben. Utóbbiak az idén augusztusban meg is kapták a végzést a jegyzői hivataltól, melyben tájékoztatták őket, közigazgatási hatósági eljárás indult velük szemben.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Házszámháború a Róma-hegyen
[/caption]

– Nem dacból nem cseréltetem ki a lakcímemet – állította egy másik Nyár utcai. – Az új lakcímkártyát ugyan díjmentesen megkapjuk, ám minden más címbejelentési kötelezettség, és az ezekkel járó anyagiak minket terhelnek, noha vétlenek vagyunk az ügyben. Tíz éve itt lakom, az én címem nem változott, most mégis nekem kell végigjárnom a hivatalokat, és mindenütt meg kell változtatnom az adataimat.

Sokaknak ugyanis a vállalkozásuk is az ingatlan címére van bejelentve, ami azt jelenti, hogy a társasági szerződéseket, alapító okiratokat is módosítani kell. Nem beszélve az adóhatóságról, a bankokról, a társadalombiztosítóról, a cégbíróságról, a közműszolgáltatókról. S persze új bélyegzőt, névjegykártyát is készíttetni kell, no és az ismerősöket is mind értesíteni a változásról, ami nem kis tortúra.

– Most ott tartunk, hogy a második levél hatására akadtak, akik átíratták a címüket, mások viszont nem tették – mondta a Csalogány utcai lakó. – Így teljes a káosz, vannak olyan házszámok ugyanis, melyek kétszer is szerepelnek, méghozzá közel, egy-két szomszédnyi távolságban egymástól. Sőt, olyanról is tudok, hogy egy háztartásban más lakcímen vannak bejegyezve a házastársak, noha egy fedél alatt élnek. Egyiküknek ugyanis régi, másikuknak új lakcímkártyája van. A dologban az a legnevetségesebb, hogy ilyen hosszú utcákban, mint a Nyár vagy a Csalogány, kettővel kerültek odébb a számok. Nem létezik, hogy nem lehetett ezt valamilyen más módon megoldani. Az új ingatlanok lehettek volna egy adott szám A vagy B verziója, s akkor nem kellett volna több száz ingatlantulajdonost ilyen helyzetbe hozni.


Nagyobb térképre váltás

A hiteles nyilvántartás közös érdek: senki sem válhat lakcím nélkülivé

A lakcímanomáliát a Közigazgatási és Elektronikai Közszolgáltatások Központi Hivatala jelezte – tájékoztatott Farkas Edit, Kaposvár aljegyzője –, ilyen esetben az okmányirodának a címnyilvántartás korrigálását el kell végeznie. A kollégák a jogszabályoknak megfelelően jártak el, amikor először levélben hívták fel az ügyfelek figyelmét a szükséges változtatásokra, majd, miután ennek nem tettek eleget, közigazgatási hatósági eljárás keretében végzést hoztak. A központi lakcímnyilvántartó adatbázisának kiépítése egy folyamat, amelynek eredményeként közhiteles – a valóságnak megfelelő – címnyilvántartási rendszer épül ki.

Az érintett ügyfelek számára ez kellemetlenséggel járhat, de a valósághű címnyilvántartás az ő érdekük is. Természetesen minden egyes esetben hozzánk fordulhatnak, ugyanis egyedi ügyekről van szó, azaz egységes válasz ebben a kérdésben nem adható.
Az aljegyző asszony hozzátette: ha valaki nem tesz eleget a kötelezettségének, a jogszabály szerint eljárási bírság is kiszabható rá, ám az nem fordulhat elő, hogy valaki lakcím nélkülivé válik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!