Közélet

2010.09.12. 13:25

Nyílzápor, kardcsörte: békével ért véget a testvéri háború

A lovagok egymással, a nép az esővel küzdött, de mindenki nyert a patcai várjátékokon.

Balassa Tamás

Az időjárással vívták a legádázabb küzdelmet a IV. patcai várjátékok csatába érkezői, és a tántoríthatatlan közönség tagjai. Az elmúlt napok soha látott mennyiségű csapadéka akár el is moshatott volna mindent, de Patca nem adta föl. Fejet hajtott ugyan az égiek döntése előtt, más választása nem lévén, s a nézősereg várt rohama is mérsékeltebb lett a vártnál, de a látványos várostrom megtartatott. Zsigmond lator nemesének bandériuma némi testvéri vérontás után meghátrált, és behódolt Patca uraság seregei előtt. Patca népe vasárnap ismét az égre néz: várostrom 15.30-kor.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ötkör ostrom, katona!
[/caption]
Akkor ötkor ostrom, katona?
– Fertály órát csúszhatunk, jó uram.

A láncinges, szálfegyveres vitézek párbeszéde oly természetes a patcai palánkvár kapuja előtt, mint lovagkorban a hősiesség területszerzés, avagy hölgyszívek bevétele céljából. Már pedig feje búbjáig vértbe bújt lovagból és hódítani való hercegnőből nincs hiány: Patca e hétvégére ismét a középkorba repült. Az ország hagyományőrző csapatai közül számosan húzódtak meg a negyedik várjátékok és lovagrendi találkozó színhelyén, a Zselic páratlan hirtelenlankái között. A több mint száz korhű fegyveres és vár népe rövid idő alatt feledteti a külvilágot, így aztán egy óra elmúltával szinte már szokatlan, amint egy udvarhölgyet mobiltelefonnal a kezében látjuk közlekedni. Csak remélhetjük, az sms-ben rímbe szedte szíve választottjának a légyott időpontját.

A kétnapos várjátékokra a Katicatanya hagyományos látványosságait középkori kínálattal bővítették. Haditáborokat építettek, páncél- és fegyverkiállítást nyitottak, s mód van pergődob- és ékszerkészítésre, láncingfűzésre, reneszánsztáncra, hajítóbárd- és kelevézdobásra. Áristomot ugyan nem nyitottak, de a kalodába zárás, deresre húzás kipróbálható, felár nélkül.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lerohanták a várat
[/caption]
A látogatók egyfajta középkori show keretében, hangokkal és látványeffektekkel kísért produkciót látnak Patcán. A bemutatók kétségkívül egyik legizgalmasabb része a trebuchet, vagy a kontinens legnagyobb működő hajítógépének beüzemelése. A király machinátorai, mintegy hatan működtetik a fából-vasból fabrikált tökéletes mérnöki teljesítményt, ami felhúzás után elképesztő sebességgel repíti messzire a súlyos kőgolyót. Estébe fordulva a mutatvány tűzgolyóval is szemlélhető: száraz időben.

Handó Jánost a faltörő kos és a nyílvesszők ügyében várják a palánkoknál – így a szolgálati közlemény, mint elektronikus postagalamb, s a tulajdonos-házigazda, dombok-völgyek ura máris intézkedik. Kétszeresre erősített „katicás” állománnyal huszadmagával dolgozik azon, hogy Somogy egyik nagy dobása, a várjátékok a kifogástalanul működjön. A szervezők saját hatáskörében, a többi...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A testvéri háborúság végül békével ér véget
[/caption]
– Ember tervez, Isten végez – néz az égre kérdésemre, s mintha magam dühösebb volnék a rossz idő és a nézősereg hiányzó ezrei miatt, mint ő maga. Persze fájlalja, hiszen a beleölt munka hatalmas, tíz nézőre ugyanakkora, mint ezerre. Az időpontok tervezésében így van még dolga a közgazdásznak.

A várkocsma vénasszonyok nyarára feltöltött készletéből, forralt bor vagy forró tea híján fagyos serneművel vészeljük át az ostromig tartó időszakot. A palánkokon belül a fáradt seregek a bálákon pihennek, de a nehézvért, a buzogány, a kard gyakran előhozza belőlük a harcászati készséget. Spontán edzés, s némi földharc után mindig szent a béke. A nap célközönsége, a sok gyerek fakarddal keresi az ellent. A tízéves Áron fölkap a dombra, s korhadt ágakon gyakorol. Leányok rózsaszín gumicsizmában kinevezik magukat a hercegnő lányainak, és botkarddal készülnek a bevetésre. Megtalálják a birtok legszebb magaslatát, egy patcai pince és szőlőtőkéi mellől néznek le a völgyre. Odalenn csata közeleg.

A Patcai Várjátékok résztvevői

A Fekete Holló rendje Kaposvárról

A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrzők Szentesről

A Crux Alba Középkori Vívóiskola Debrecenből

A Börzsöny Nehézgyalogság

A Székesfehérvári Szabad Királyi Lovagok Egyesületéből Kun Barna és családja

Zengő Nyilak Íjászai Bt Zalakomáromból

A Károly Róbert Középkori Történelmi és Kulturális Hagyományőrző Egyesületet Szombathelyről.

Az Aranykard Sárkányos lovagrend, és a Grímer Nagykanizsáról.

A Kaposvári Fekete Sereg

Laki Sárkányrend Öreglakról

Turonyi helyőrség, Turonyból– Készüljél a halálra! – így a várfokról az ostromra készülőnek egy vitéz.
– Csak nehogy aztán mentőt kelljen hívni – mondja erre egy fiatalasszony mellettem a családnak...

Sárdi Péter kalauzolja vissza ekkor a közönséget egy picinyt a jelenbe, amikor Kaposvár vagyongazdálkodási igazgatójaként köszönti a publikumot. A térség turisztikai kínálatának ismerőjeként a két óra járásnyira fekvő megyeszékhely nevében azt mondja: Patca érdemes a támogatásra. Az érdeklődők százait a fakordon mögé tessékeli a korhű szpíker, majd felzúg a kürtszó, kezdődik a csata. Elvonul előttünk az első sebesült, kis fejsérüléséhez képest látványos hálóval a fején.– Megmarad... – értékeli a látottakat egy fiatalember.
– Egy átlagos focimeccsen sokkal súlyosabb sérülések vannak, pláne a közönség soraiban – így a válasz, amit megakaszt a zenei kíséret drámai felütése.

Szentmihály havának második szombatján, csepűrágók és hős lovagok dínomdánomját Zsigmond törökverő nemesének galádsága árnyékolja be, amikor boszorkánysággal vádolja Patca várúr lányát. A rostélyok harci helyzetben, a páncélsarus bocskorok megfeszülve. Nagy haddelhadd, összecsapás indul a becsületért, nyílzáporra nyílzápor a válasz, hajítógép, kardcsörtetés, lángoló szalmabálák, füstfelhő: akár egy várostrom. A testvéri háborúság végül békével ér véget, mire az ég zord seregei lendülnek megint támadásba.
A fedettpályás várjátékok miért nem volt valaha királyi ötlet?

A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrzők Szentesről

A Crux Alba Középkori Vívóiskola Debrecenből

A Börzsöny Nehézgyalogság

A Székesfehérvári Szabad Királyi Lovagok Egyesületéből Kun Barna és családja

Zengő Nyilak Íjászai Bt Zalakomáromból

A Károly Róbert Középkori Történelmi és Kulturális Hagyományőrző Egyesületet Szombathelyről.

Az Aranykard Sárkányos lovagrend, és a Grímer Nagykanizsáról.

A Kaposvári Fekete Sereg

Laki Sárkányrend Öreglakról

Turonyi helyőrség, Turonyból Ötkör ostrom, katona! Lerohanták a várat A testvéri háborúság végül békével ér véget -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!