Közélet

2010.09.24. 11:04

Össznemzeti érdek a balatoni buliturizmus féken tartása

Kivonulna a világ egyik legnagyobb utazási irodája a Balatonról nívós szállás- és programkínálat híján. Többek szerint az egészségturizmus teremthetne újra pezsgő elő- és utószezont.

Fónai Imre

A balatoni utószezon idén érdeklődés hiányában elmarad – írtuk a minap. Az idegenforgalmi szakma néhány képviselője azonban nem hajlandó ebbe belenyugodni; az elő- és az utószezon igenis visszaállítható – állítják az októberre tervezett Balaton-régiós egészségturisztikai konferencia szervezői. Arra is hivatkoznak, hogy az Új Széchenyi Terv egyik prioritása is az egészségturizmus.
– Az idei időjárás csupán drámaian látványossá tette a balatoni turizmus helyzetét, az évtizedes romló tendenciát – vélekedik Brachna János idegenforgalmi szakközgazdász. – Egy tanulmány már 2005-ben rámutatott, hogy a balatoni térség gazdasági fejlettsége hanyatlik. Hiába, mert a szükséges intézkedések elmaradtak.

– Évről-évre felmerül, hogy a világ egyik legnagyobb utazási irodája, a TUI vonuljon-e ki a Balatonról? – állítja Kosárszky Tibor, a TUI magyarországi szolgáltatási igazgatója. – A Balaton legnagyobb küldő piaca Németország volt hosszú évtizedeken át, de 2000-hez képest 64 százalékkal csökkent a vendégforgalom, s a korábbi 68 százalékos német részesedés a külföldi vendégéjszakákból mostanra 48-ra esett vissza. A TUI dilemmáján nem lehet csodálkozni; a világ kínálata óriásit fejlődött, a Balaton azonban ezzel nem tudott lépést tartani. Vendégpanaszaink az elmúlt egy-két évben megszaporodtak és nem az időjárásra elsősorban, hanem a szolgáltatókra. A vendég számára érthetetlen, hogy a szállodáink egy része a minőségen próbál spórolni, például a karbantartáson, vagy a vendéget közvetlenül kiszolgáló személyzeti létszámon.

Kosárszky Tibor szerint a családbarát programok kínálata lehet a fejlődés egyik útja; a TUI-nak önálló „Family” katalógusa van, jellemző, hogy egyetlen magyar szolgáltató sincs benne, de bezzeg szerepel Bulgária, Lengyelország, Marokkó és sokan mások. – A másik kitörési pont az egészségturizmus – így az igazgató.

– A „Vital” katalógusunkban a wellness orientációjú szolgáltatók szerepelnek, de restelkednem kell, hogy több magyar szálloda nem tud megjelenni, mert nem teljesíti a feltételeket. Ennél lehangolóbb a megjelenés a magasabb kategóriájú „Vitalissimo” katalógusban: csak egy hévízi gyógyszálloda ajánlata található. Pedig viszonylag kis befektetéssel jelentős forgalomnövekedést tudnánk elérni a német piacon, ahol jól ismernek minket. 
Perjési Sándor, a siófoki Galerius fürdő vezetője úgy látja: továbbra is jellemző az unatkozó, tébláboló turista a Balaton-parton rossz idő esetén. – Az egészségturizmushoz minden adottságunk megvan – magyarázza. – A gyönyörű tó, az infrastruktúra, a szakembergárda. A siófoki fürdőt a magunk részéről egészségcentrummá fejlesztjük.

– Legyen a Balaton az egészségturizmus Közép-Európai központja; ez lehet az új szlogenünk – taglalja Magyarósi György siófoki cégvezető, a Siotour egykori kereskedelmi igazgatója. – A szálláshely-kapacitás megfelelő, a kereskedelmi, vendéglátóipari hálózat rendelkezésre áll; rendezvényszervezés, szolgáltatások is a két kezelés közötti idő eltöltésére. Egészségturisztikai szakemberképzés területén is egyedüli adottságokkal bírunk, az orvosi-egészségügyi szakmai háttér ugyancsak adott. Állítom: nem csak szezont hosszabbítana ez az ágazat, hanem vállalkozások százait, munkahelyek ezreit hozná létre. De elmozdulás lehetne abban is, hogy ne Magyarország legyen Európa egyik legkevésbé egészséges nemzete. Ezért is össztársadalmi érdek ennek a fejlesztése és nem a buliturizmusé!

Brachna János szakközgazdász arra hívja fel a figyelmet: már 1993-ban megfogalmazódott, hogy „Legyen a Balaton a gyermekes családok paradicsoma”. Hozzáteszi: két további kiaknázatlan lehetőség a művészetterápia és a lovasterápia. Mindezek az egészségturizmussal együtt szolgálhatnák a kilábalást annak érdekében, hogy az elő- és az utószezon se maradjon el érdeklődés hiányában...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!