Közélet

2010.09.12. 14:02

Vágta sártengerben, vízilovaknak - fotó

Sárba ragadt a lehetőség: két éves előkészület és gigászi munka ellenére a jövő évre maradt a Nemzeti Vágta első kaposvári „előfutama”. A Meistro lovasai azért egy betyáros körre eresztették el a telivéreket...

Balassa Tamás

Meiszterics Lászlót nem abból a fából faragták, akit könnyen megtörhet bármiféle nehézség, de a hétvégén már ő is nehezen viselte a mepróbáltatásokat. Százak jelenlétében, de csak kevesek számára láthatóan érzékenyült abban a felismerésben, hogy a nap fénypontja, ötven lovas felvonulása és vágtája elúszott. Ez a sártenger, mondta fejcsóválva egy rendező, csak a vízilovaknak járható.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sártengerben vonultak fel a lovasok
[/caption]
– Egy esős napot még tudtunk volna kezelni, de ami itt az elmúlt napokban volt, az elképesztő – mondta az I. Lovasfesztivál főszervezője a fővédnököt, Szita Károlyt köszöntve. A polgármester, tudván persze, hogy az idő és a szervező is vigasztalhatatlan, elmondta azért: öt szabadtéri eseményt vert az eső Kaposváron.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Azért volt egy nagyon látványos bemutató
[/caption]
Bokáig érő sár fogadta az egész napos programra érkezőket, köztük Heintz Tamás védnököt, országgyűlési képviselőt maga a Kapos-parti elnevezésű programon, melyet a Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület szervezett. Gelencsér Ágnes elnök a színpadon emléklappal köszönte meg Tóth István képviselő és Szita Károly segítségét, valamint a lovasklub több fiatal tagjáét. Szita Károly polgármester köszöntőjében elismerően szólt arról, ahogy a Meistro a környéket kialakította, mondván: így is kinézhet a Kapos-part.

Meiszterics László a megnyitójában a szomorkás idő ellenére is vidám perceket okozott, amikor beavatta a sártenger ellenére igen szép számmal érkezett nagyérdeműt egy játékba. Ezt Szita Károllyal szokta játszani: ő kér valamit, a polgármester pedig valahogy mindig teljesíti. A városvezető láthatóan nem rettent meg az újabb, immár nyilvános kihívástól, nem számított a város számára ár-érték arányban teljesíthetetlen kérésre. A bejáró túloldalára mutatott ekkor a „játékos szervező”, ahol egy parkolókialakításban számítana a város segítségére. Számíthat. Ennek oka pedig az, hogy a Kecelhegyi egyesület vállalásai a polgármester által nagyra tartott közösségépítésen túl távolabb mutató turisztikai és sportértéket céloznak meg.– Ötven ló részvételével szeretnénk megrendezni tavasszal a Nemzeti Vágta előfutamát – jelentette be Meiszterics László. Eközben a frissiben megépült pályára vonultak a résztvevők, vágta helyett sétában mutatkoztak be egyebek között a kaposvári rendőrkapitányság, a darányi és a tolnai klub lovasai, valamint a Csiky Gergely Színház két sportos színművésze, Kelemen József és Fándly Csaba. A Kecelhegyi, a donneri és tüskevári városrész vendég kulturális csoportjai, a főzőverseny és a dalárda közössége pedig már-már feledtette, hogy elmaradt a nagy vágtázás.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Károly elismerően szólt arról, ahogy a Meistro a környéket kialakította
[/caption]
Egy betyáros kvartett azért eleresztette egy vágtakörre a lovakat, a kockázatos íveken is félelmes tempót diktálva. És egyúttal demonstrálva: érdemes lesz tavasszal benézni a Kapos-partiba. A pálya mindenesetre megnyílt, a polgármester a szalagot betyárosan bugylival vágta...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!