Közélet

2010.10.23. 10:27

Áramütés tizedeli a fokozottan védett madarakat

A veszélyes szakaszokon védett és fokozottan védett madarak ezrei pusztulnak el minden évben.

Varga Andrea

Önkéntesek segítségével végzi a madarak áramütésével kapcsolatos országos felmérést októberben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Az önkéntesek feladata, hogy kiválasszanak lakhelyük közelében egy vagy több középfeszültségű szabadvezeték szakaszt, és számbavegyék az áramütés miatt elpusztult madarakat. Bár az áramütés problémája évtizedek óta téma és szakemberek eddig is sokat tettek a megoldás érdekében, madárvédelmi szempontból megnyugtató eredmény nem született, így a veszélyes szakaszok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben.2008-ban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a hazai villamos energia szolgáltatók képviselői aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást, a vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére. Eszerint 2020. januárig minden veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.

Elrepültek Somogyból

Utoljára a kaposszerdahelyi és taszári ment el, Somogyban már nem látni gólyákat. A korábbi évekből azonban nem ismeretlen az áttelelő gólya: Kiskorpádon és Csurgón is volt ilyen. Ha gólyát látunk, a nemzeti parkok munkatársainak kell jelezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!