Közélet

2010.10.08. 07:30

Bírságles: megkurtított hatáskörrel a nemzeti fogyasztóvédők

Csökkentett hatáskörrel ellenőriznek a fogyasztóvédők: az éttermek konyhájába már nem mehetnek be. Ám nincs, aki helyettük ezeket a vizsgálatokat elvégezze. A kiemelkedően fogyasztóbarát és jogszabályszerűen dolgozó vállalkozók a jövőben nyilvános, pozitív listára kerülhetnek.

F. Szarka Ágnes

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján eddig is megtalálhatták a vállalkozók azokat a szempontokat, amik alapján a hatóság ellenőrizhette őket. A jövőben azonban sokkal részletesebb tájékoztatást kaphatnak. Hangzott el az NFH szakmai értekezletén.  



Pintér István az NFH főigazgatója arról beszélt Kaposváron: a fogyasztóvédelem feladata a fogyasztók védelme, de a jövőben más szemléletet kell követni. A fogyasztók egészségének, biztonságának és gazdaságának védelme alapjog. A NFH tervezi a fogyasztóbarát embléma kidolgozását és bevezetését. Ennek előszobája a pozitív lista.
– 2011-től szeretnénk bevezetni a pozitív listát. Ne csak a negatívumok, a fekete listák létezzenek, hanem a pozitív diszkrimináció is. Ez sokkal előremutatóbb, mint a szankcióktól való félelem – hangsúlyozta Pintér István. – A fogyasztók széles rétegeit érintő, és kimutathatóan a legtöbb szabálytalanságot felmutató területeken azonban fel kell lépnünk. Ahol a szándékosság felmerül, szankciókat kell alkalmaznunk. Feladatunk az egyensúly megteremtése a piac két szereplője – fogyasztó és vállalkozó – között.

A NHF fontosnak érzi az együttműködést a kamarákkal, és a civil szervezetekkel, valamint a határon túli fogyasztóvédő szervezetekkel. Ennek érdekében már megállapodások is születtek. – A vállalkozások legnagyobb igénye az uniós szabályozási rendszer működése hazánkban is – mondta Kertész Rezső a KISOSZ megyei elnöke. – Egészen más a jogi környezet nálunk, mint az unió más országaiban. A vállalkozások szabadságának megtartása mellett a hosszú távon gondolkodókat kell preferálni. A mikro- és kisvállalkozások vannak a legkedvezőtlenebb helyzetben, főként a belföldi fogyasztás visszaesése miatt. Somogyban, az együttműködésünknek köszönhetően az országban elsőként sikerült elérni, hogy ugyanolyan feltételrendszer mellett tavaly  kisebb volt a büntetési arány.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem is olyan nehéz összegyűjteni pár pocsék darabot
[/caption]

Csapláros Imre a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara jogtanácsosa szerint is össze kell hangolni az uniós és a magyar  fogyasztói jogszabályokat.
– Nem járható, hogy hazánkban szigorúbbak az elvárások és előírások, mint másutt. Amíg Ausztriában egy pék nyugodtan dolgozhat tölgyfa deszkán, addig nálunk csak a rozsdamentes felület felel meg. Ez ésszerűtlen, túlzott szabályozás.

Halas Ernőné a NFH Dél-dunántúli Regionális igazgatója az elmúlt év ellenőrzési tapasztalatát elemezve kiemelte, hogy a kifogásolási arány  az idén 21 százalékra csökkent.
– Az elvégzett több mint kétezer-kétszáz ellenőrzésnek mindössze ötödénél találtunk valamilyen fokú szabálytalanságot – mondta Halas Ernőné. – A jövőben az eddiginél is fokozottabb figyelmet fordítunk a veszélyes termékekre,  a játékokra.
Elhangzott: 2011-től a fogyasztóvédelmi hatóság megyei szinten működik tovább és betagozódik a Somogy megyei Kormányhivatal szervezetébe, a NFH szakmai irányításával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!