Közélet

2010.10.17. 07:57

Gyógyír volt Trianonra a balatoni lány

Siófokon a Balaton Tündérének, Párizsban Miss Európának választották. A történész szerint Simon Böske sikere a trianoni sebekre is gyógyírt jelentett.

Fónai Imre

Szépségkirálynőink manapság „labdába sem igen rúgnak” az európai és világversengések során, de nem volt ez mindig így. Bizonyság rá Simon Böske, akit 1925-ben Siófokon 15 évesen a Balaton Tündérévé választottak, négy esztendő múlva pedig előbb Miss Hungária, majd Párizsban Miss Európa lett. A napokban szülőházán, Keszthelyen avatták fel emléktábláját, halálának negyvenedik évfordulóján. Menyhei Réka könyvet is írt róla, az avató előtt Kovács Emőke történész, a siófoki könyvtár igazgatója beszélgetett az írónővel.
Simon Böske európai elsősége sokat jelentett a két világháború közötti, a trianoni békediktátum által sújtott Magyarországnak – így Kovács Emőke. – A keszthelyi lánynak gratulált a francia köztársasági elnök, a monacói fejedelem és több diplomata. Nagy győzelmi mámor várta Budapesten: minden rádió az ő nevét harsogta. A korabeli, revíziós lázban égő lapok dicsőítették a fiatal lányt, akinek sikerült Clemenceau országában learatnia a babérokat. Állítható: Böske olyan jelenség volt, aki furcsa módon gyógyírt jelentett a trianoni sebekre.Miss Európa a külföldi rendezvényeken, bálokon való részvétele után érkezett Budapestre – idézi a több mint nyolcvan évvel ezelőtti eseményeket a siófoki történész. – A Keleti pályaudvaron ünneplők százai várták. A köszöntőbeszédek után az ünnepeltet a Gellért Szállóba vitték, ahol bált rendeztek tiszteletére. Böske holtfáradtan érkezett meg két héttel később a balatonszentgyörgyi állomásra, ahol édesanyjával együtt kocsiba szállt, és szülővárosába utazott. A város diadalittasan köszöntötte. Hamarosan fény derült arra is, hogy az ajándékba kapott ruhaköltemények és az automobil nem életre szóló javak. Végül a párizsi hotelszámlát is kifizettették velük. Ezután a szépségipartól érkező ajánlatokat sorra utasította vissza. Végül a civil életet választotta.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Simon Böskét Miss Európának választották
[/caption]

Kovács Emőke tovább idéz a korabeli dokumentumokból: 1930-ban férjhez ment egy híres divatárucég, a fővárosi Brammer Divatház tulajdonosának fiához, Pálhoz. Böskén látszott, hogy nem boldog, hamarosan elváltak. Másodszor is férjhez ment, Jób Dánielhez, a Vígszínház akkori igazgatójához, akivel sikeresen túlélték a holokausztot. Ám Böske egészségi állapota egyre rosszabb lett. Betegségének, halálának okai máig tisztázatlanok. Annyira eltűnt, hogy halálának dátuma is sokáig bizonytalan volt. Menyhei Réka írónő is most, a keszthelyi könyvbemutató és emléktábla-avató során szembesült vele: él még rokona Svájcban a hajdani szépségkirálynőnek.


Diadalmas szépség
A Simon Böskét a Keleti pályaudvaron fogadó városvezető szólamai érzékeltetik legjobban – hívja fel az utókor figyelmét Kovács Emőke siófoki könyvtárigazgató-történész –, hogy a kis balatoni lány győzelmét a revízió lázában égő Magyarország miképpen értékelte. A városvezető szavai: „Budapest székesfőváros főpolgármestere nevében üdvözlöm Önt, aki diadalmas szépségével dicsőséget szerzett ennek a szegény, legyőzött országnak éppen a győztes, volt ellenfelek között. Ezt a győzelmet külső, testi szépsége szerezte meg, kívánom, hogy az élet a belső, lelki szépségen keresztül adjon ennél is nagyobb örömet: megelégedést és boldogságot.”

Böske azután hasonló szellemiségben felelt: „Végtelenül örülök ennek a szeretetteljes fogadtatásnak, és hálásan köszönöm Budapest székesfőváros üdvözlését. Nem annak örülök, hogy Miss Európa lettem, hanem annak, hogy általam Miss Hungária lett Miss Európa, és ezzel a magyar népnek szerezhettem dicsőséget. Egész fővárosomat, Budapestet végtelen nagy szeretettel köszöntöm, és nagyon örülök, hogy újból itthon lehetek.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!