Közélet

2010.10.21. 13:08

Illés Zoltán második eljövetele: ismét leállt az útépítés

Megint leállították a balatonendréd-lullai út építését. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár csütörtökön délelőtt ismét a helyszínen járt és azt mondta egy térképre bökve, melyen kék filccel egy másik nyomvonal volt bejelölve: az út csak ott épülhet, sehol máshol.

Fónai Imre

Ismert, hogy szeptember 28-én Illés államtitkár arra hivatkozva állt a munkagépek elé: lejárt az építési engedély és a nyomvonal Natura 2000-es területet is érint. Két hét múltán a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) az építkezés folytatására utasította a kivitelezőt, tisztázva: érvényes az építési engedély. Csütörtökön azonban megint leálltak a munkagépek. Illés Zoltánt most megelőzte a „parancs”: a környezetvédelmi hatóság állította le az útépítést.

A Balatonendrédet és Lullát összekötő, közel tíz kilométeres út teljes egészében állami beruházásban, uniós támogatásból épül, 3,5 milliárd forintos költséggel.Itt voltak valami öltönyösök megint, nem tudom, mi történhetett – mondta a régészeti munkaterületet őrző biztonsági ember csütörtökön délelőtt, egy órával azután, hogy Illés Zoltán „megszemlélte” az építési területet az út jelenlegi nyomvonalát ellenzők társaságában. A munkagépek valóban álltak ott jártunkkor, de nem kizárt, hogy most nem kéthetes, hanem jóval hosszabb tétlenségre ítéltettek.

Úgy tudjuk, Illés Zoltán megszemlélte a terepet és a térképet, majd kis idő múltán továbbállt. A Sonline.hu információja szerint azt mondta a terepszemlén jelen lévőknek, hogy csak egy másik nyomvonalon folytatódhat a munka. A hírek szerint egyébként Illés második eljövetelét megelőzően a környezetvédelmi hatóság ezúttal arra hivatkozva tiltotta meg a munkavégzést, hogy építőanyag-halmok (sóder, föld) a kijelölt építési területen túl is találhatóak. Az államtitkár azonban a helyszínen egyértelművé tette: azon a nyomvonalon, ahol eddig dolgoztak, nincs tovább útépítés.

Kerestük Illés Zoltánt, de csak a sajtósával tudtunk beszélni, aki elmondta: ezúttal a korábbihoz hasonló útépítés-leállítás nem történt. Amikor csütörtökön délelőtt Illés társaságában a helyszínen járt (így a sajtós) nem tapasztalt munkavégzést. Az államtitkár a helyszín megszemlélése után egyeztet az érdekeltekkel, majd azt követően közleményt adnak ki. Minden továbbiról – javasolta – kérdezzük a balatonendrédi polgármestert.

Így is tettünk. Késmárki Tibor endrédi polgármester egyébként az újabb váratlan államtitkári látogatás hírére maga is a területre ment, de beszélgetésük kurtára sikeredett. Ezt követően azt mondta a Sonline.hu-nak: – Kabaréba illő már a történet, de valahogy nincs kedvem nevetni rajta. Ebben az ügyben nincsenek nyertesek meg vesztesek, egyszerűen az észérveknek kéne dominálni, de itt már rég nem arról van szó. Új nyomvonal? Annak az engedélyeztetése megint évekig tart, s közben mi lesz a 3,5 milliárdos uniós támogatással? Vagy az állam ezt veszni hagyja és azonnal zsebbe nyúlva előteremt több milliárdot  a ma még sehol nem létező nyomvonal megépíttetésére? Ez esetben semmi probléma. Amúgy is állami a beruházás, mi csak egy évtizedek óta óhajtott utat kapnánk egy fillér befektetés nélkül (de legfőképpen a Koppány-völgyi régión segítene), az állam pedig a saját beruházásával azt csinál, amit jónak lát...

Schmidt Jenő, Tab polgármestere úgy tudja: az útépítés csak azon részen nem folytatódhat, ahol a munkagépek dolgoztak. Az egész beruházást azonban egyetlen hatóság sem állította le. Schmidt Jenő hozzátette: - Illés Zoltánnak harmadszor már nem kell eljönnie, mert mi megyünk hozzá az endrédi és a lullai polgármesterrel.

Kevésbé látványos

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. csütörtök délutáni közleménye szerint a Balatonendréd – Lulla útépítési beruházás nem állt le, kizárólag kevésbé látványos munkafázisok vannak folyamatban, mint például humuszleszedés, bozótirtás, törmeléktakarítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!