Közélet

2010.10.27. 07:36

Mennyit ér a diplomád? Pályakövetés a piacképes tudásért

A Kaposvári Egyetemről kikerülve jó eséllyel találnak maguknak munkát a fiatalok. Többségük másoknak is ajánlaná egykori iskoláját.

Márkus Kata

A Kaposvári Egyetemen 2007-ben végzett hallgatók csaknem 90 százaléka rendelkezik a végzettsége megszerzése óta folyamatosan munkahellyel. Egyebek között ez derült ki az intézményben uniós támogatással megvalósuló diplomás pályakövetési rendszer segítségével.

A diplomás pályakövetési rendszer vizsgálja a végzett hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését, beilleszkedését – tudtuk meg Szabó Gábor projektmenedzsertől. – A felmérés célja, hogy a Kaposvári Egyetem visszajelzést kapjon arról, hogy végzett hallgatói számára mennyire hasznosítható az elsajátított elméleti- és gyakorlati képzés. Kiderüljön, hogy el tudnak-e helyezkedni a szakmájukban, valamint, hogy menynyire tudnak megfelelni a munkáltatók elvárásainak. A kutatás kiterjed a végzett hallgatók karrierútjának vizsgálatára is. A diplomás pályakövetés eredményeit a továbbtanulás előtt álló diákok és szüleik is fel tudják használni a pályaválasztás során, hiszen képet kaphatnak arról, hogy melyik szakma mennyire keresett, tehát melyik szaknak milyen a munkaerőpiaci értéke.

Szabó Gábor szerint a pályakövetés fontos visszajelzés ugyanakkor a Kaposvári Egyetem oktatói, kutatói és többi munkatársa számára is, hiszen közvetetten az ő munkájukat és hozzáállásukat is vizsgálja a kutatás. Az eredmények számukra is fontos visszajelzést adnak arra vonatkozóan, hogy milyen irányban kell fejlődniük. A rendszer kiemelt célja, hogy az eredmények ismeretében a felsőfokú képzések jobban alkalmazkodjanak a munkaerőpiaci igényekhez. Az egyetem vezetése pedig olyan információkhoz juthasson a segítségével, amely hozzájárul az oktatás minőségi és mennyiségi tervezéséhez és a hallgatói szolgáltatások fejlesztéséhez.Az említett pályakövetési rendszerből kiderült az is, hogy a korábbi hallgatók döntő többsége a közszférában, illetve hazai tulajdonban lévő kis- és középvállalkozásoknál helyezkedett el. A kutatást végzők szerint biztató tény, hogy a felkészültebb, mélyebb szakmai- és gyakorlati tudással rendelkező végzett hallgatók 16 százaléka lépett már elő közép-, illetve felsővezetői státuszba pár évvel az abszolutórium megszerzése után. Többségük úgy véli, hogy az általa végzett munka nagymértékben kapcsolódik a végzettségéhez.Walter Virág kutatásvezető szerint megállapítható, hogy a megkérdezettek elégedettek az egyetemi szolgáltatásokkal, illetve több mint 80 százalékuk ajánlaná a Kaposvári Egyetemet továbbtanulási intézményként.

Cégek az egyetemen

Vállalati szakmai fórumra várták a Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Karának vezetői azoknak a munkáltatóknak a képviselőit, akik kötelező szakmai gyakorlatokon rendszeresen fogadják a kar hallgatóit. Balogh László dékán értékelésre kérte a cégvezetőket a gyakornokok teljesítményéről és a gyakorlati rendszer tapasztalatairól.

A tapasztalatcserén kiderült – tudtuk meg Balogh Lászlótól –, bár azt ajánljuk a hallgatóinknak, hogy a szakdolgozati témájuk és a szakmai gyakorlati helyük köszönőviszonyban legyen egymással, ezt nem minden esetben tudjuk előírni. Ma kiderült, hogy ilyenkor intenzívebb kommunikációra van szükség az egyetem és a gyakorlóhely között. Arra is kaptunk visszajelzéseket, hogy vannak gyakorlóhelyek, amelyek szívesen fogadnának tőlünk hallgatókat, ám elsősorban nem abban az időszakban, amikor mi üzemszerűen gyakorlatra küldenénk a diákokat. Megtudtuk azt is, hogy a nyelvvizsgával nem rendelkező, de leállamvizsgázott hallgatóink viszonylag jól el tudnak helyezkedni, de van néhány olyan munkahely, ahol csak akkor tudják a szakmai gyakorlaton egyébként jól bevált hallgatókat fogadni, ha megkapják a diplomájukat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!