Közélet

2010.10.12. 07:31

Milliókat vár Kolompáréktól, hitelbe evett az ÖCO-elnök

Az adóhivatalnak és dolgozóinak sem tud fizetni az a balatonlellei üzletvezető, aki állítja: több mint hétmillió forinttal tartoznak neki az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) nyári táborai óta.

Füleki Tímea

Szabó Miklósné elmondta: nemcsak a gyerekek egy részének ebédje kifizetetlen, hanem a tábori dolgozók étkeztetését, de Kolompár Orbán elnök családjának és ismerőseinek 450 ezres fogyasztását sem térítette meg senki.
A legutóbbi (szeptemberi) egyeztetésen a vállalkozó elmondása szerint Kolompár Orbán azt ígérte: hétfőn fizetni fog. Csakhogy az üzletvezető szerint az elnök a tábori dolgozók és önkéntesek étkezésének megtérítésére nem tett ígéretet, miközben ez az összeg több mint fele. Szabó Miklósné ugyanis nem csak a roma gyerekeknek szállított ebédet, hanem két és fél hónapon át biztosított napi háromszori étkezést a dolgozóknak, akik mindig legalább tizenöten, de egyes alkalmakkor közel harmincan étkeztek.Az OCÖ által évek óta használt állami, balatonlellei gyermeküdülő több mint fél éve állt az érdeklődés kereszttüzében, amikor az új kormány a napvilágot látott visszásságok miatt szerződést bontott a Kolompár vezette önkormányzattal. Viszszavonták a tábori étkeztetésre korábban odaítélt húszmillió forintos támogatást is, de az OCÖ ennek ellenére megszervezte a roma vakációt. A pályázókkal olyan szerződést kötöttek, hogy nekik kell előfinanszírozni az étkeztetés költségét, s azt szeptember végéig megtéríti számukra az országos szervezet. A lellei étteremvezető eddig a táboroztató szervezeteken is hiába kérte számon az elfogyasztott ebéd árát. Ők az OCÖ-re mutogatnak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Százezres számlákat hagytak maguk után
[/caption]

– A táborozók ebédjének mintegy fele van kifizetve, a későbbi csoportoké, mert egy idő után elfogyott a türelmem és azt mondtam: csak akkor szállíttatom át az ételt, ha megtérítik – részletezte Szabó Miklósné. Még így is 7,3 milliós a kifizetetlen cehh a vendéglátós szerint, ugyanis a tábori dolgozók és önkéntesek fogyasztását sem térítette meg senki, de Kolompár Orbán sem érkezett meg a pénzes zsákkal azután, hogy fia, veje, ismerősei a lellei étteremben azt a varázsszót mondták, hogy a fogyasztást az ő számlájára kell felírni.
Kolompár Orbán többször járt itt a nyáron. Volt, hogy ládaszám rendelt sört, de a „holnap délután fizetek”-ből azóta sem lett semmi – számolt be Szabó Miklósné. Elmondása szerint az elnök rokonait és közeli ismerőseinek közel két héten át adott napi háromszori étkezést úgy, hogy az árát eddig nem látta viszont.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szabó Miklósné azt állítja: hangfelvétele van arról, hogy elismerik a tartozást
[/caption]

Megkeresésünkre az Országos Cigány Önkormányzat írásban közölte: az OCÖ semmilyen beszállítóval nem szerződött, a pályázóknak utófinanszírozással fizetik ki szeptember végéig az étkezés költségét. A közlés szerint a pályázók és az általuk választott éttermek maguk döntötték el, hogy készpénzfizzel vagy átutalással rendezik a számlát. Nem pontosan tudjuk, hogy mit jelenthet: „az Országos Cigány Önkormányzat az üdülő személyzetének, köztük az önkénteseknek teljes ellátását az üdülő működtetésére kötött vállalkozói szerződés keretében finanszírozta, étkeztetésükre egyetlen beszállítóval sem kötött szolgáltatási szerződést, s erre az üdülő gondnokát nem hatalmazta fel.” Szabó Miklósné ezzel szemben Kolompár Orbán és a táborvezető által írt megrendelőkre hivatkozik, s azt is elmondta: hangfelvétele van, melyben elismerik a tartozást.


„Nem a táborozók által keletkeztetett”


Nyilvántartásunk szerint a táborozásra kötött szerződéssel rendelkező pályázók tartozása a szolgáltató felé 2 740 200 forint – áll az OCÖ által küldött írásban, mely az öszszeg fennmaradó, nagyobb részéről sejtelmesen fogalmaz, de egyáltalán nem cáfolja a tartozást. A szöveg így szól: „a 7,3 millió forint fenti öszszegen felüli része nem a nyári táborozást pályázat útján elnyerő, az Országos Önkormányzattal utólagos finanszírozásra szerződéses jogviszonyban álló táborozók által keletkeztetett összeg”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!