Közélet

2010.10.27. 16:09

Örökös rektor emeritusi cím az egyetemalapítónak

Örökös rektor emeritus címet adományozott szerdai szenátusi ülésén a Kaposvári Egyetem Horn Péter akadémikus professzornak, az universitas alapító rektorának.

Vas András

A cím alapításáról és odaítéléséről a grémium szeptember 29-i ülésén döntöttek, s Szávai Ferenc, az intézmény rektora adta át elődjének.

Horn Péter munkásságának elismertségét jól illusztrálja megannyi hazai és külföldi egyetem díszdoktori címe – mondta köszöntőjében Szávai Ferenc –, hogy kétszer lehetett a Pannon Agrártudományi Egyetem rektora, s 1985 óta levelező, 1993-tól pedig rendes tagja a Magyar Tudományos Akadémiának.

A díjazott történelmi pillanatnak nevezte a cím odaítélését, ugyanis eddig ilyet csak államfők, illetve leköszönő akadémiai elnökök kaptak nemcsak Magyarországon, hanem Európában is.– Duplán öröm számomra, hogy az a szenátus ítélt oda – jelentette ki Horn Péter –, mellyel látszólag volt némi vitám. Kevés hosszú ideig regnáló rektor mondhatja el ugyanis magáról, hogy intézménye azután is megbecsülte, hogy leköszönt posztjáról.

A szenátus az ünnepi pillantok mellett személyi és szervezeti kérdésekkel is foglalkozott. Szávai Ferenc ismertette Leitner Sándor levelét, melyben a művészeti kar korábbi dékánja és az egyetem egykori rektorhelyettese lemondott szenátusi tagságáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!