Közélet

2010.10.07. 07:30

Trükkök százai Somogyban? Földspekulációt sejt az államtitkár

Trükközések folytak a Natura 2000-es területekkel, ezért valamennyi esetben felülvizsgáljuk, hogy jogosan kerültek-e védelem alá; ez vonatkozik a zamárdi Brettyóra is – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

Fónai Imre

Amint korábban megírtuk, Csákovics Gyula zamárdi polgármester levélben fordult az államtitkárhoz, mert Zamárdi 200 hektáros, Balaton-közeli belterületének, a Brettyónak a védelembe vonása óta az érintett földterületek tulajdonosait csak hitegetik, kártérítést azonban nem kaptak.– Vannak olyan területek, amelyeket Natura 2000-es védelem alá vettek, de azóta sem bizonyított, hogy védendő növény-, vagy állatfajok élőhelye. S van példa az ellenkezőjére is, amikor védelemre indokolt területeket nem vontak be a körbe – mondta Illés Zoltán államtitkár. – Az jól látható, hogy itt-ott földspekuláció állhat a háttérben. Tisztán akarunk látni, átfogó felülvizsgálatot rendeltem el. Amennyiben egy terület a pontosítás után is marad a törvény hatálya alatt, akkor a tulajdonosokat kompenzálni kell, erre a célra mindenképpen pénzt kell áldozni. A földalapú támogatásokra százmilliárd forintnyi uniós pénzt fizettek ki, ebből kellett volna juttatni a tulajdonosoknak. Ha hektáronként több százezer forint kompenzációt kell fizetni, akkor annyit. Ha ez nem marad el, akkor az ellenállás is megszűnik, mindenki elfogadja a Natura 2000-es védettséget.

Ami az Illés államtitkár által említett spekulációt illeti: a zamárdi Brettyó tulajdonosai már évekkel ezelőtt ezt valószínűsítették lapunknak. Azt gyanították: valakik olcsón hozzá akartak jutni, hogy aztán évek múlva levegyék róla a védettséget. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!