Közélet

2010.10.11. 18:17

Útelágazás: az államtitkár leállíttatta, mégis továbbépítik

Mégis épül az endréd-lullai út. A nemzeti infrastruktúra-fejlesztő elrendelte annak a munkának a folytatását, amit Illés Zoltán állíttatott le.

Fónai Imre

Újra dübörögni kezdtek a munkagépek hétfőn reggel Balatonendrédnél: folytatódott a Balaton-közeli falut és Lullát összekötő tíz kilométeres feltáró út építése.

Amint megírtuk, Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár csaknem két hete megjelent az építkezésen és leállította a munkavégzést. Arra hivatkozott: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park annak ellenére adta hozzájárulását az útépítéshez, hogy a nyomvonal egy rövid szakaszon védett, Natura 2000-es területet érint. Másrészt az államtitkár szerint lejárt az út építési engedélye.
A kivitelező Colas Út Zrt. pénteken értesítette a dolgozókat, hogy hétfőn vegyék fel újra a munkát, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) utasítása értelmében.Ezen a nyomvonalon nem épül tovább az út – garantálta két héttel ezelőtt portálunknak nyilatkozva Illés Zoltán államtitkár.
Ehhez képest hétfőn ugyanott folytatták a munkások, ahol akkor abbahagyták, Balatonendréd határában. A helyszínen tegnap többen is felidézték közülük: megdöbbentette őket két hete, amikor az „öltönyös, nyakkendős, félcipős úr” fennhangon tiltotta meg az építkezést, de nem volt mit tenniük. Az építkezésen dolgozók egy része Balatonendréden albérletben várta, mi a további teendője. Egészen hétfő reggel nyolc óráig.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Újra elindult az építkezés
[/caption]

– Ilyen készültségi foknál már nem lehet csak úgy leállítani ezt a 3,5 milliárd forintos, uniós támogatással készülő beruházást – hangsúlyozta Késmárki Tibor balatonendrédi polgármester. – Csak üdvözölni tudom a kedvező fordulatot, amit én az út ellenzőivel ellentétben nem tekintek győzelemnek, hiszen csak a normális állapot állt helyre két hét után.
Schmidt Jenő tabi polgármester már két hete is azt állította, hogy megvezették az államtitkárt. Hétfőn arról tájékoztatott: péntekre Tabra hívta az összes érdekeltet.
 – Illés Zoltán államtitkárnak is meghívót küldtem – így a tabi polgármester. – Ha esetleg a vörösiszap-katasztrófa miatt nem is tud eljönni, remélem, megbízottjával elküldi azokat a dokumentumokat, amikre hivatkozva leállította az építkezést. Kíváncsi vagyok, vajon milyen másik nyomvonalról tud, amikor valójában nem létezik ilyen? Az sem igaz, hogy lejárt az út építési engedélye, hiszen a kivitelező az érvényesség július 25-i lejárta előtt bejelentette, hogy megkezdi a munkákat. S a beruházás el is kezdődött. Ha azonban vannak tisztázatlan kérdések az útépítéssel kapcsolatban, akkor azt pénteken Tabon meg tudjuk beszélni. Várjuk a NIF, a kivitelező és a regionális fejlesztési ügynökség képviselőjét is, valamint az érintett polgármestereket. Ez az útja-módja a viták tisztázásának, nem az egyébként nyilván jóhiszemű Illés államtitkár eljárása, hiszen olyan módon egy építkezést nem lehet jogszerűen leállítani.

Fidesz kontra Fidesz – írja a beruházással kapcsolatos cikkében a legfrissebb HetiVálasz, megjegyezve: Schmidt Jenő pártszerűtlenül viselkedett, mert arra buzdította a választás előtt az endrédieket, hogy ne az utat ellenző fideszes jelöltre szavazzanak. A fideszes tabi polgármester ezzel kapcsolatban azt mondta:
 – Késmárki Tibor melletti voksolásra hívtam fel, ez igaz. Az azonban nem, hogy fideszes jelölt ellen agitáltam volna, hiszen ilyen nem indult a polgármesteri tisztségért Balatonendréden, csak független jelöltek. A képviselő-választással pedig nem foglalkoztam.
Kerestük hétfőn az endréd-lullai út mostani nyomvonalát ellenzők szószólóját is, de estig nem értük el.


Érvényes az engedély

Mi történt az elmúlt két hétben, hogy újraindíthatóvá vált a beruházás? Van vagy nincs másik nyomvonal? Lejárt vagy sem az építési engedély? – kérdeztük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től. Válaszukban az áll: az útépítés lebonyolítását kormányhatározatban nevesített, jogerős építési engedéllyel rendelkező terv alapján végzik. Az engedély eredetileg július 25-ig volt érvényben. „Az építési engedély érvényessége nem szűnik meg, ha az érvényességi időn belül a munkát megkezdték, és azt folyamatosan végzik. A kivitelező június 21-én elkezdte a munkát – így a közlemény. – Fontosnak tartjuk kiemelni a beruházás jelentőségét, hiszen az útszakasz összeköti a kistérséget és a Balatont, s jóval rövidebb úton megközelíthetővé válik az M7-es autópálya.”


Berken, bokron, tavon át

Nem tudják, ki volt az az őrült, aki ezen a nyomvonalon tervezte meg az utat? – kiabált felénk egy biciklijén az állatainak takarmányt toló helybéli férfi, amikor délután az építkezésen jártunk. Láthatóan nem zavarta, hogy követ szállító dömperek és markolók között kacsázva kellett hazafelé tolnia a kerékpárját. A rövidebb utat választotta, így indokolta, majd hozzátette: az összekötő út tervezői nem így tettek. – Igaz, hogy ötven éve szeretnék a lullaiak, meg a Tab-környékiek, hogy épüljön meg ez az út, de az lett volna az olcsóbb és logikusabb, ha az úgynevezett jabai út nyomvonalán épül. Ha sokáig nem esik, most is járható Endréd és Lulla között. Ez a mostani változat viszont mindenféle árkon, bokron, berken, tavon visz keresztül. Azt mondják meg nekem, ki járt ezzel megint jól?
Kérdése, illetékes nem lévén, megválaszolatlanul maradt a levegőben, pontosabban a porfelhőben...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!