Közélet

2010.10.26. 18:10

Víz alatt van Fenyves, már a házak udvarát is elérte

Víz alatt állt a balatonfenyvesi központi strand nagy része kedd reggelre, s az elöntés olyan utcákban is megjelent, ahol eddig nem tapasztaltak hasonlót. A Balaton vízét az erős északi szél tolta a partra, s a tó kelet-nyugati kilendülése súlyosbította a helyzetet.

Füleki Tímea

– A szokásos – így fogalmazott ottjártunkkor egy vízparthoz közeli balatonfenyvesi ingatlan tulajdonosa az elöntésről, amit az erős szél idézett elő az alacsonyan fekvő területeken. Akadt viszont közelben lakó, aki egyáltalán nem a mederből kisodort vizet fájlalta, hanem érdeklődésünkre a vízóra-aknáját nyitotta fel, melyben úgy nyolcvan centis víz állt.

– Ilyenkor októberben ez még nem fordult elő az elmúlt negyven évben – így Kenéz Péter az idei extrém csapadékos időszakról, mely az eddig túlnyomórészt csak az év első felében jellemző kiöntést produkálta most Fenyvesen.

A tó vízállása 123 centiméter volt kedden, ezt azonban akár 150-es szintre is felnyomhatta a szél. A helyzet viszont a vártnál korábban kezdett normalizálódni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lassan, de javul a helyzet.
[/caption]

Lombár Gábor balatonfenyvesi polgármester elmondta: azonnali beavatkozást igénylő kár nem történt, bár ahogy korábban, a közvetlen partmenti házak udvarában most is megjelent a víz.

– A strandokon és utcák végén túl a gond egyes nyaralók udvarát érintette – fejtette ki Lombár Gábor polgármester, aki kedd kora este már arról beszélt: a várnál korábban elkezdett visszahúzódni a víz a tómederbe, mivel a szél csendesedett.

Pécseli Péter szakaszmérnöktől, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk: a a meteorológiai előrejelzések alapján azt valószínűsítik, hogy a Balaton csütörtökre húzódik vissza teljesen a medrébe.

Pécseli Péter szerint a kilátások cseppet sem rózsásak az év hátralévő részére, s beláthatatlan károk lehetnek tavaszra a partvédőművekben, ha a mostani rekordmagasságnál fagy be a tó. A szakaszmérnök szerint tolnai vezetőkkel a hét elején folytatott egyeztetése igazolta, hogy immár a sárréti területek számára is világos: Tolnát nem áldozták be a Balaton alacsonyabb vízállása miatt. Ezt támasztja alá a mostani fenyvesi eset is.Alacsonyabb a biztonságosnál

– A korábban elkészült országos vízgazdálkodási szabályzat ajánlásokat fogalmazott meg arról, hogy a déli partot a siófoki vízmérce nulla szintjéhez viszonyítva 160-180 centiméteres magasságra kellene tölteni ahhoz, hogy az biztonságos legyen – mondta Pécseli Péter, balatoni vízügyi vezető. – Az egykori Nagyberek területén ez nem történt meg annak idején – mutatott rá Pécseli Péter arra, hogy a parthoz túl közeli építéseken túl ez is a visszatérő gondok oka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!