Közélet

2010.11.13. 07:33

Az egészséges életmódra nevelik a gyermekeket

A Temesvár utcai tagóvodában a gyerkek egészségének védelmében a szülőket is bevonják az egészségvédő programjaikba. (x)

SONLINE

Majd négy évtizede, 1972 óta működik a somogyi megyeszékhelyen a Temesvár utcai (tag)óvoda; a három vegyes csoportba jelenleg több mint nyolcvan gyermek jár. Az évek során nagyszerű csapat kovácsolódott össze, amelynek a tagjai nemcsak összetartanak, hanem szakmailag is jól felkészültek; ezért (is) tartozik a Temesvár utcai intézmény a népszerű ovik közé, amely mind a „Zöld Óvoda”, mind pedig a „Virágos Óvoda” címet elnyerte.

– A legfontosabb feladatunknak az egészséges életmódra nevelést tekintjük. A mottónk így szól: az egészség érték, amelyért napról-napra tenni kell valamit – kezdte Torma Tamásné, a kaposvári Temesvár utcai tagóvoda vezetője. – Ennek szellemében alakítottuk ki 1989-ben a tornaszobánkat. Ekkor kezdtünk intenzívebben foglalkozni a mozgásfejlesztéssel, az egészségvédelemmel, a kisebb rendellenességek korrekciójával, 1990-ben pedig a mozgásfejlesztési tematikánkat játékos vízhez szoktatással bővítettük. Az elsők között csatlakoztunk az „Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózatához”; 1998 óta pedig három szakképzett óvónő gerinc- és tartásjavító tornával segíti a gyermekeink helyes testtartását, a különböző gerincbetegségek megelőzését.A Temesvár utcai tagóvodában a gyermekek egészségének védelme, edzése és megóvása érdekében a családokat is bevonják az egészségvédő programjaikba. Az úgynevezett „Egészség hét” mindenkit megmozgat; a gyermekek – miközben megismerkednek a kémiai biztonság alapismereteivel – játékos sportvetélkedőkön vesznek részt és napközben elkészítik a salátabárt, amit aztán délután a szüleikkel együtt jóízűen el is fogyasztanak. A november második felében esedékes őszi egészséghéten különféle fűszer- és gyógynövényekkel, azok jótékony hatásával ismerkednek majd meg az ovisok.

Az új kezdeményezések közé tartozik a „Hetente egy vitamin nap!”, amellyel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet. Az „Egészségedre!” programuk keretén belül az egészségügyben dolgozók munkájával ismerkednek meg az ovisaik, az „Ami a szívedet nyomja” pedig a felnőtteknek, elsősorban a szülőknek szól.

– A jó időt kihasználva sokat járunk a közeli parkba, a sportcsarnokba, ahol maximálisan ki tudjuk használjuk a különböző mozgáslehetőségeket – folytatta Torma Tamásné tagóvodavezető. – Közös játékos sportvetélkedőket, túrákat és kirándulásokat szervezünk a gyermekek szüleivel együtt, ezzel is erősítve óvodánk családias jellegét. A szintén hagyományos desedai kerékpártúránk során pedig a kerékpáros közlekedés szabályait is gyakorolhatják a gyermekek.Az egészségmegőrzés, a tudatos szemléletformálás egyik fontos alappillére a helyes táplálkozás; egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a gyermekek elé. Jó partnerre találtak ebben a Pensió 17 Kft.-ben. A tavaly júliusi integráció óta a toponári Festetics Karolina Központi Óvo-dához és annak másik két tagóvodájához, a Damjanich és a Tallián utcai intézményhez hasonlóan jó kapcsolatot építettek ki a közétkeztetést végző céggel.

– Aligha mondok vele nagy újdonságot: a mi kis ovisaink is a különböző sült- és kelttésztákért rajonganak a leginkább – folytatta Torma Tamásné. – Mi is azt valljuk, hogy szükség van a változatosságra: az új ízeket meg kell kóstoltatni a gyermekekkel.

A többi intézményhez hasonlóan a Temesvár utcai tagóvodában is előre tanulmányozhatják, véleményezhetik az étlapot. A hagyományőrző óvodai rendezvényekbe – mint például a szüret – a szülők is bekapcsolódnak, s bátran számíthatnak a Pensió 17 Kft. támogatására, segítségére.
Ha kell, segítenek is: a lelkes szülőkkel együtt 25 zsáknyi játékot, ruhát és tartós élelmiszert gyűjtöttek össze a vörösiszap-tragédia károsultjainak a megsegítésére. 

A megszokott alapítványi bál helyett inkább családi napot rendeznek

Szakítanak a hagyománnyal a kaposvári Temesvár utcai tagóvodában; a megszokott bál helyett szombaton jótékonysági családi napot rendeznek az RG-csarnokban, amelyre a gyerekek a szüleikkel együtt hivatalosak. Az egész délutánt betöltő, változatos családi napot a Korona Kft., a Lénia Papírbolt, a Szé-Ba Bt., az Alfa-Tóth Kft., az Apa-Peti Könyvelőiroda, a Napkerék Egyesület, a Sarokház Cukrászda, a McDonald''s és természetesen a Pensió 17 Kft. támogatja, s mindenben számíthatnak a szülők önzetlen segítségére.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!