Közélet

2010.11.19. 07:33

Balatoni vagyonmenés: mennyit ér egy szálloda bezárás után?

Kirúgott dolgozók, felszámolások, bizonytalan sorsú állami befektetés. Két nagy értékű balatoni szállodás ingatlan, ahol ugyanaz az csoport mozgathatja a szálakat.

Füleki Tímea - Fónai Imre

<extrayAz elmúlt hetekben jutottak hozzá elmaradt jussukhoz a siófoki Casa Perla egykori alkalmazottai. A sorozatos tulajdonos- és dolgozócserék után a Casa Perla (internetes weblapja szerint „Siófok gyöngyszeme”) nyolc hónapja váratlanul bezárt, egyik napról a másikra utcára téve dolgozóit, azóta nem fogadott vendéget a négycsillagos wellness-szálló. A tulajdonjog információnk szerint a CIB Bank ingatlanhasznosító kft.-jéhez került a felszámolótól, miközben a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség visszakövetelné a hotelépítéshez nyújtott állami támogatást. A CIB szerint viszont nincs is ilyen követelés.A Casa Perla hirtelen tulajdonosváltásainak áldozatai, akik harminc évre megváltott üdülési joguk után futnak, a mai napig mindhiába. – Vagyunk vagy százötvenen, akik másfél-kétmillió forintot befizetve harminc éves üdülési jogot váltottunk, legalábbis azt hittük – mondta a gyáli Pethő Ernő. – A Bankconsult Kft., később Casa Hotels Kft.-től a siófoki szállodát kigyúrt emberekkel átvevő CIB Bank, vagy ha úgy tetszik, az új cég, a Siófok Invest nem ismerte el a követelésünket, mondván: a tulajdoni lap a hiteles, azon meg nem szerepel ilyesmi. Úgy került tehát át hozzájuk a hotel, mintha per-, igény- és tehermentes volna, pedig ott úszik a mi pénzünk. Senki egy fillért sem kapott még ebből vissza, márpedig én ügyvédet nem vagyok hajlandó fizetni, elég egyértelműek a tények ahhoz, hogy a tisztelt nyomozóhatóság hivatalból járjon el az állampolgárok jogaink érvényesítése érdekében.

A Fogyasztók.hu honlapon Pethő Ernő három oldalon keresztül taglalja a Casa Perla körüli furcsaságokat. Ebből idézünk: „A szálloda recepcióján azzal szembesültünk, hogy üdülési jogunkat és az apartmant nem adják ki részünkre...A szállodaigazgató közölte, ők az új tulajdonosok, ám nem jogutódok, rólunk ők nem is tudnak, velünk szemben kötelezettségük nincs...Több levélben kértem magyarázatot, de válasz nem érkezett. A Bankconsult Kft. (Casa Hotels Kft.) székhelyére mentem, ahol azzal szembesültem, hogy a cím egy polgári lőtér, mozgás sehol, felverte a gaz is a kapu környékét. Végül a Siófok Invest Kft.-től kapott válasszal egyértelművé vált: ami itt zajlik, az már büntetőjogi kategória...Az új tulajdonos Siófok Invest Kft.-t 2008. novemberében jegyezték be 500 ezer forint jegyzett tőkével a Seychelle-szigeteken, teljesen adómentes övezetben; 2009. februárban aztán már kérvényezik is a többmilliárdos vagyon tulajdonjogának a bejegyzését a földhivatalnál...”

A Casa Hotels Kft-t-t felszámoló Kvantál Kft. Pethő Ernő tudomása szerint nemrég a CIB-csoporthoz tartozó Recovery ingatlanhasznosító kft.-nek adta el a siófoki szállodát. Ebből a pénzből aztán ki tudták fizetni a nyolc hónapja utcára tett dolgozókat is, mint ahogyan lapunknak el is mondták a volt munkatársak: az elmúlt hetekben jutottak hozzá elmaradt jussukhoz.

Pénze után fut egyelőre az állam is. A Casa Perlát működtető társaság 2006-ban turisztikai fogadóképesség javítása címen több mint 137 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást nyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Regionális Operatív programjából. Az ügynökség sajtóosztálya érdeklődésünkre a napokban azt a választ adta: „AZ NFT 1 keretében támogatott siófoki beruházástól szabálytalanság miatt a szerződő hatóság elállt, azaz a kifizetett támogatási összeget visszaköveteljük. Ennek behajtása folyamatban van.”

Ennek a közlésnek ellentmond azonban a CIB szerkesztőségünknek megküldött válasza. A cég kommunikációs területe az alábbi közlést küldte a Casa Perlával kapcsolatos érdeklődésünkre: „A CIB Bank a siófoki Hotel Casa Perla felszámolási eljárása során, mely alatt a létesítmény már zárva tartott, tett szert az ingatlan tulajdonjogára. A CIB Bank jelenleg tulajdonosa az ingatlannak. Az üdülési joggal rendelkezők szerződéses kapcsolatban az előző tulajdonossal állnak. Tudomásunk szerint az NFÜ-nek nincs követelése, mert a felszámolás során ezeket a kérdéseket rendezték.”

A lellei yachtklub is a CIB-é

Néhány hete megírtuk: a balatonlellei yachtklubban történt üzemeltetőváltás miatt utcára tették a patinás lellei létesítmény dolgozóit. A lellei yachtklub szintén CIB-tulajdon, s mint korábban megírtuk: ott az eddigi üzemeltetőnek mondott fel a cég, ezért váltak feleslegessé az üzemeltető dolgozói. A CIB akkor úgy nyilatkozott: a váltás azért történt, hogy „az üzemeltetés végre az elvárásoknak megfelelően legyen ellátva”. Írták, hogy a dolgozók az üzemeltető „felelősségébe és jogkörébe” tartoznak.
A Casa Perla ügyeivel egyidejűleg most újra érdeklődtünk a lellei yachtklubról is. A siófoki szállodára vonatkozó válaszokat megkaptuk, ám a lellei kikötő és apartmanház jövőjéről későbbre ígért tájékoztatást a CIB.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!