Közélet

2010.11.30. 16:36

Baljós hullámzás: 45 éve nem volt ilyen sok víz a Balatonban

A katasztrófavédelmi szakember szerint a hanyagság és az autópálya is közrejátszik.

Füleki Tímea, Fónai Imre

Javult a helyzet a Balaton partján kedden, a tó észak-déli kilendülésének normalizálódásával csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Az aknákból feltört szennyvíz nem került a Balatonba a hivatalos közlés szerint.

Az átmeneti javulás azonban sovány vigasz, a tó és vízgyűjtője 1965-ben volt utoljára ennyire telített az évnek ebben az időszakában.
– Akkor viszont még nem léteztek a beton védművek – mutatott rá Pécseli Péter szakaszmérnök, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője ennek tavasszal várható következményeire. A jég ugyanis beláthatatlan károkat okozhat magas vízszintnél a partvédelemben. A vízügyi vezető szerint már biztos, hogy tavaszig nem zárják a Sió-zsilipet, a vizet a jég alól is engedni fogják. Négy éve már volt példa a befagyott tó eresztésére. Akkor alig több mint 90 centiméteres vízállásnál nyitották januárban a zsilipet, ezzel szemben a Balaton vízállása kedden 119 centiméter volt. Ez kilenc centiméterrel több az üzemi maximumnál, s nagyságrendekkel felülmúlja az ilyenkor megszokottat. Pécseli Péter elmondása szerint a vízgyűjtőn hullott idei csapadék mennyiség harminc százalékkal több a százéves átlagnál.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 120 méteres, ideiglenes árkot ástak a tűzoltók
[/caption]
A mostani, rendkívüli helyzetet azonban korántsem lehet kizárólag a többlet-csapadékmennyiségnek betudni. Horváth Iván balatonboglári tűzoltóparancsnok szerint „civilizációs” okai vannak, hogy például nekik is megállás nélkül kellett dolgozniuk. Mindezt úgy, hogy a szivattyúzásnak gyakorlatilag semmi értelme most a parti részen.

– Meg kell nézni néhány gyönyörű, újépítésű apartmanház előtt az utcát. A vízelvezetésről jobb nem beszélni – így Horváth Iván, aki szerint az még a jobbik eset, ha becsövezik az egykori árkokat egy-egy új építkezésnél. – A gyűrűket viszont akár a szemetesautó is összeroppantja, s máris megszűnt a víz folyása – így a katasztrófavédelmi szakember.

Horváth Iván úgy véli: emellett nemcsak az önkormányzatok, hanem a lakosság is megfeledkezik az eltömődött átereszek, árkok tisztításáról. Változást jelentett az érintett részen öt éve megépült M7 autópálya is, mely hatalmas súllyal nyomja az altalajt a berekben. Horváth Iván szerint a korábbi egyensúly csak akkor maradhatott volna fenn a pályatest elkészülte után is, ha az árkokat kellő gyakorisággal és megfelelő átmérőjű átereszekkel készítették volna.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Három udvart öntött el a víz
[/caption]
A boglári tűzoltóknak a hétvégi csapadék miatt a helyi Úttörő utcában kellett 120 méteres, ideiglenes árkot ásniuk, mert három udvart öntött el a víz. A parancsnok szerint azért, mert az új kerékpárút kivitelezésekor nem megfelelően oldották meg a vízelvezetést.

Malacok, nyulak és tyúkok pusztultak el egy névtelenséget kérő ordacsehi családnál, ahol egy a telken át folyó patak öntötte el az udvart fél méter magasan.

Közben a DRV Zrt. nagy erőkkel dolgozott a hibaelhárításon, ismert, hogy vasárnap estére több partközeli helyszínen tört fel az aknákból a szennyvíz. A legkritikusabb egy Balatonőszöd és Balatonszemes közti részen volt a helyzet, azonban a szennyvízzel kevert csapadékvíznek a tóba jutását itt is sikerült megakadályozni.– A tó magas vízállása, a magas talajvízszint és nem utolsó sorban az illegális csapadékbekötések miatt az utóbbi napok csapadéka nem tudott elfolyni, és a szennyvízhálózatba került, ám a kizárólag szennyvíz elvezetésére épített rendszer ezt a megnövekedett mennyiséget már nem bírta elvezetni – közölte Jankó Gábor, a DRV Zrt. PR-vezetője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a cég szakemberei a további üzemzavarok megakadályozása miatt fokozottan figyelnek az illegális bekötésekre. A szabálytalankodóknak öt évre visszamenőleg kell kifizetni a csatornadíjat.

– Jelen esetben a nyári megnövekedett fogyasztáshoz képest is háromszoros mennyiségű csapadékvízzel kevert szennyvíz került a rendszerbe, amit az már nem bírt elvezetni – mutatott rá Jankó Gábor az illegális bekötések következményeire.

Felszedik a bejárókat, kiássák az árkokat

Zamárdi egyes Balaton-közeli utcáiban is áll a víz, s ha nem is olyan kritikus a helyzet, mint a tó nyugati medencéjében, a városvezetés határozott lépésre szánta el magát.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az új kerékpárút kivitelezésekor nem megfelelően oldották meg a vízelvezetést
[/caption]
– Elegünk van abból, hogy egyes felelőtlen emberek miatt egész utcákban kerüljenek víz alá a telkek, a garázsok, a pincék – mondta Csákovics Gyula zamárdi polgármester. – Sok helyütt az üdülőterületen kényelmi szempontból, engedély nélkül betemették az árkokat, az átereszeket. A Balaton magas vízállása és a csapadékos időjárás következtében így a víz csak a telkek felé tud folyni. Eldöntöttük: rendet teszünk, méghozzá sürgősen. Fölszedjük a bejárókat, kiárkoljuk az átereszeket. A jövő évi költségvetésben erre fedezetet biztosítunk, előzőleg terv készül arra, hogy mely utcákban a legsürgetőbb mindez. Akad olyan part menti terület, ahol valószínűleg átemelőt is működésbe kell majd állítani. Számítunk a vízelvezetés megoldásához az ingatlantulajdonosok partnerségére is.

Kőröshegyen e közben amiatt aggódnak, hogy december 31-én lejár a közmunkások szerződése. – Folyamatosan végezni kellene az ároktisztítást és a hó is megjött – így Marczali Tamás kőröshegyi polgármester. – Azt mégsem írhatjuk ki január első napjaiban a hivatalra, hogy a faluban a közszolgáltatások átmenetileg szünetelnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!