2010.11.01. 17:22
Borkóstoló kemencés libával és tepertővel
A borok mellé libatepertő, libazsíros kenyér is járt, és kemencében omlósra sütött liba is várta a vendégeket.
Bár kevesebb volt az idén a szőlő, a cukorfoka is alatta maradt a tavalyihoz képest, s ha még egy kicsit nyers is volt a szüret után, szívesen kínálták boraikat a gazdák Táskán. Márton napi borkóstolókat fogadtak a nevezetes pincesorokon.
Több mint húsz nyitott pince hívogatta a lovas kocsival utazó vendégsereget. Táskán a templomnak Szent Márton a védőszentje, s a búcsú előtt régen hagyomány volt, hogy a gazdák kimentek a pincékbe, jól befűtöttek, s átjárva egymáshoz megkóstolták a borokat. Ellenőrizni is kellett, hiszen a búcsúra a legjobb borok kerülhettek az asztalra.
Gadányi István polgármestertől megtudtuk: négy éve indították a Márton napi borkóstolást. A mustra nem csak a szőlősgazdák ünnepe, nosztalgia és az összetartozás erősítése is. Nem titkolt szándék az sem, hogy ezzel a falusi, s azon belül a borturizmust is fellendítsék.
A hozzávalók adottak: romantikus pincék, hozzáértéssel nevelt szőlőtőkék, kiváló borok. Természetesen a liba is főszerepet kapott ezen a napon. A borok mellé libatepertő, libazsíros kenyér is járt, valamint a pincelátogatások végén kemencében omlósra sütött liba várta a vendégeket.