Közélet

2010.11.06. 07:24

Egy nyolcadikos születésnapja a donorlista árnyékában

Nincs annál rosszabb, ha beteg a gyerek. Szűcs Kristóf szülei azonban nem adják fel, mindent megpróbálnak, és hisznek kisfiuk gyógyulásában.

Meiszterics Eszter

Kristóf ma ünnepli a tizenötödik szülinapját. A Honvéd utcai általános iskola nyolcadikos diákja, imádja a motorját, meg a bringáját, egy csomó trükköt tud velük, ha terepen száguld, szinte mindig úgy ér haza, hogy még a feje búbja is csupa sár. Már a csajok is érdeklik.
Október 1-jén múlt egy éve, hogy krónikus myeloid leukémiát diagnosztizáltak nála. Ez a csontvelői fehérvérsejtek rosszindulatú daganatos megbetegedését jelenti és azt, hogy csak a csontvelő-átültetés segíthet rajta. Kristóf vagány kölyök, nem hagyja, hogy megtörje a betegsége. Igaz, édesanyja tanácsára nemrég a motornál kissé nyugisabb sportot keresett magának, kijár pecázni a Desedára. Ha nagy halat fog, azt haza hozza, hogy anyukája megsüsse a családnak, ha meg kicsi a zsákmány, akkor visszadobja, azt mondja: ad nekik még egy esélyt, hogy megnőjenek.Kristófék nappalija igen hangulatos, anyukája, Varga Mónika kávéval kínál, és már szabadkozik is, hogy a fia most miért nincs itthon: a barátaival van Zselickisfaludon, összejöttek páran az őszi szünetben, hogy megünnepeljék a szülinapját.
 – Bár egy éve rajta vagyunk a nemzetközi transzplantációs várólistán, egyelőre nem találtak megfelelő donort. Amióta kiderült a betegség, magántanuló a kisfiam, de amikor csak tud, bejár az iskolába - mondja az édesanya. Csak olyankor marad itthon, ha fájnak a csontjai vagy ha nagyon fáradt.
Ez tűnt fel az anyukának tavaly nyár végén, hogy a kisfia, aki sosem ül el a fenekén, fáradékony, és furcsa, púpos testtartást vett fel, aztán amikor a haja is hullani kezdett, már annyira aggódott, hogy elvitte az orvoshoz, aki teljes vérképet kért.

- Valahogy előre megéreztem, hogy baj van - állítja az anyuka. Nem tudom megmagyarázni... amikor felhívott a doktor úr, rá se néztem a telefonra, tudtam, hogy ő lesz az. Amikor mondta, hogy be kellene menni a kórházba, annyira remegett a hangja, hogy egyből azt kérdeztem: ugye nem leukémiás?

Ahogy odaértünk, kiderült, hogy extrém magas Kristóf fehérvérsejtszáma, már tízezer fölött aggasztó ez a szám, neki 447 ezer volt! Azonnal a pécsi onkológiára kellett menniük, ahol másnap a vérének sűrűsödése miatt két igen fájdalmas műtéten is átesett, majd egy négy és fél órás vértisztítás várt rá, ami nem volt eredményes, így másnap újabb négyórás beavatkozásra volt szükség. Közben az is kiderült, hogy a hajlott testtartást a megnőtt mája és lépe miatt vette fel a fiú.

A családtagok vérét is megvizsgálták, Kristóf 11 éves húga, Borostyán, aki retteg a kórházaktól, hetekig azért imádkozott, hogy egyezzenek a sejtek, vállalta volna a műtétet, de ő sem lehet donor.  - Aki átélt már hasonlót, az tudja, hogy nincs fájdalmasabb, mint ha beteg a gyermeke - mondja az édesanya. Mindennap megküzdök a félelemmel. Sokszor azon gondolkodom, hogy mennyit bosszankodtam régebben a napi dolgok miatt, apróságokon húztam fel magam. Ma már mindent másképp látok. Régebben szép házra, szép autóra, boldog, rendezett életre vágytam, most pedig ha egy kívánságom lehetne, az Kristóf egészsége lenne.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pénteken, a sportcsarnokban rendeznek egy jótékonysági estet Kristóf gyógyulásáért
[/caption]

Varga Mónikát
nem először teszi próbára az élet. 14 évesen egy hangszáldaganat folytán elveszítette a hangját, egy évbe telt, míg újra megtanult hangot képezni és beszélni. 17 éves korában tragikus körülmények között elhunyt a nála egy évvel idősebb nővére, ezt a szülei máig nem tudtak kiheverni, így elváltak. Néhány évvel később ő is elvált, egyedül maradt a két kicsi gyerekkel, és három daganatot operáltak ki a melléből. - Van egy plakát a pécsi kórház onkológiai osztályán. Mosolygó gyerekek vannak rajta és az van ráírva, hogy „mi ezt túléltük”. Sokszor eszembe jut és erőt ad nekem - teszi hozzá az anyuka, akinek egyébként párja, szülei és barátai mellett nagyon sokat segítenek a kollégái és a főnöke is.

- Ritka az a munkahely, ahol így támogatják a dolgozókat - mondja. Pénzt gyűjtöttek nekünk, mindenben segítenek minket, nagyon hálásak vagyunk. A kisfiam betegsége óta fizetés nélküli szabadságon vagyok, jelenleg a betegápolási támogatásból és a párom fizetéséből élünk. Gondoltunk rá, hogy eladjuk a házat, de a 9,3 milliós hitelünkből mára 11 millió lett, ha azt visszafizetnénk, és kisebb lakást vennénk, alig maradna valami.

Kristóf és családja abban reménykednek, hogy a nemzetközi transzplantációs listán találnak donort és ha kell, külföldön végeztetik el a műtétet, Kínában és Németországban jóval több átültetést végeznek az orvosok, mint hazánkban. Ehhez azonban sok pénz kell. Azt mondják: hisznek a csodában és az emberek jóakaratában, hogy ne csak a kis halak, hanem Kristóf is esélyt kapjon felnőni...


Jótékonysági est Kristóf gyógyulásáért

November 12-én pénteken
jótékonysági estet rendeznek a kaposvári Városi Sportcsarnokban, ahol fellépnek a Mikrokozmosz művészeti iskola társastáncosai, a Hajdina egyesület néptáncosai, a Kaposvári Egyetem színművészetis hallgatói, a Nita Dance Klub, Zámbó Krisztián és a megasztárosok: Keskeny Márk, Radovics Georgina és a Street.
A remek programokat Kristóf iskolája, a Honvéd utcai általános iskola szülői munkaközössége, pedagógusai és diákjai szervezik.
A belépőjegy minimum 500 forintba kerül, de aki tud, ennél többet is adakozhat, hiszen ezzel Kristófot és családját támogatják.

Pénz híján maguk építik meg fiuknak a steril szobát, a lemosható festék kerül a legtöbbe

A szülők többsége a transzplantációt követően kezd el azon töprengeni, hogyan tudnának steril szobát kialakítani a beteg gyerek számára. Kristóf szülei ugyan még azt sem tudják lesz-e donor és hogy sikerül-e eljutni a külföldi műtétre, mégis bizakodóak, már elkezdték a házuk emeletén kialakítani a speciális helyiséget.

- A párom igen ügyes, ketten szigeteltük le a szobát meg a fürdőt a nyáron – mondta Varga Mónika. A fűtés bevezetéséhez meg a csempézéshez szakembert hívtunk, nagyon rendesek voltak, mert olcsóbban csinálták meg nekünk. Most egyelőre ennyire futotta, de le kell majd még járólapozni a lépcsőt, meg zuhanykabint, mosdót és wc-t is kell vennünk, a legnagyobb költség pedig a speciális lemosható festék lesz, ami nagyon drága, hét deci 3690 forintba kerül, ezeket egyelőre nem tudjuk kifizetni.

Meiszterics Eszter Pénz híján maguk építik meg fiuknak a steril szobát, a lemosható festék kerül a legtöbbe A szülők többsége a transzplantációt követően kezd el azon töprengeni, hogyan tudnának steril szobát kialakítani a beteg gyerek számára. Kristóf szülei ugyan még azt sem tudják lesz-e donor és hogy sikerül-e eljutni a külföldi műtétre, mégis bizakodóak, már elkezdték a házuk emeletén kialakítani a speciális helyiséget.

- A párom igen ügyes, ketten szigeteltük le a szobát meg a fürdőt a nyáron – mondta Varga Mónika. A fűtés bevezetéséhez meg a csempézéshez szakembert hívtunk, nagyon rendesek voltak, mert olcsóbban csinálták meg nekünk. Most egyelőre ennyire futotta, de le kell majd még járólapozni a lépcsőt, meg zuhanykabint, mosdót és wc-t is kell vennünk, a legnagyobb költség pedig a speciális lemosható festék lesz, ami nagyon drága, hét deci 3690 forintba kerül, ezeket egyelőre nem tudjuk kifizetni. Pénteken, a sportcsarnokban rendeznek egy jótékonysági estet Kristóf gyógyulásáért -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!