Közélet

2010.11.20. 07:00

Egyházat tizedel a kétharmad, felekezetrostán a hívők

A tervek szerint százéves honossággal vagy tízezer támogatóval lehet egyházként működni a jövő év első felétől.

Balassa Tamás

Nem kis bajban lesz jövőre a Négyszegletkő Apostoli Hit Nemzetközi Egyház: a tervek szerint százéves honossággal vagy tízezer támogatóval lehet egyházként működni a jövő év első felétől. Fent nevezett szervezet az szja-felajánlások alapján legutóbb 2549 forintot kapott, mindössze hárman adakoztak a javára. Persze – éppen a hit dolgában – kell-e mondani, a pénz nem minden. Az adóforintokból idén részesülő 185, de összesen több mint kétszáz magyarországi egyház egyike-másika számára azonban minden bizonnyal mégis az.

A tiszta hitélet megteremtése mellett a bizniszegyházak kiszűrése az ok, amiért a csurgói Szászfalvi László egyházügyi államtitkár vezetésével készülő tervezet tiszta vizet kíván önteni a pohárba. A kétharmad tizedelhet tehát, sok lókötőt kiszűrve, akinek csak a pénzcsörgés a szent. A „valódi”, de nem történelmi és nem tömeges egyházak a vallásszabadság jegyében remélhetően megmenekülnek, de ebben egyelőre csak hihetnek. Ez az egyeztetésekkor derül ki, amire nem sok idő maradt rá.

Hazánkban a legnagyobb egyház a katolikus, híveik száma több százezer, s több mint félmillióan rendelkeztek részükre az adóforintokról. Összesen hárommilliárd forintot kaptak a második legnagyobb támogatott, a református egyház előtt, amely a felajánlások értéke és a felajánlók száma szerint is harmadakkora. Történelmi egyházakként őket nem érinti az egyházügyi államtitkárság tervezete, ami húsz év után kíván rendet tenni az egyházalapítás szabályozásában.

Szászfalvi László az elmúlt hetekben sok helyütt, közte a minap Siófokon beszélt erről, s világossá tette azt is, a százfős bizniszegyházak az egyszázalékos felajánlások révén adóforintokat pumpálnak ki a rendszerből. A szaktárca tervei szerint ezért az európai normához igazodva csak tízezer ember alapíthatna egyházat, és a meglévők is regisztráción esnek át.

Bellai Zoltán református lelkész üdvözli a változtatást. – A történelmi egyházak már a törvény megalkotásakor tiltakoztak az ellen, hogy száz ember létrehozhat egy egyházat. Tőlünk egy kicsit nyugatra, Ausztriában tízezren kellenek ehhez – mondta Bellai Zoltán. – A magunk részéről nem vagyunk a kisegyházak ellen, sőt! Történelmi hagyományaik miatt jó kapcsolatot ápolunk egyebek között a baptistákkal, a metodistákkal, a pünkösdistákkal, az adventistákkal. A világért sem róluk van szó a szigorításkor, hanem azokról a bizniszegyházakról, akiket csak a költségvetési támogatás lenyúlása érdekel.

Jóföldi Endre, az említett baptista közösség kaposvári gyülekezetének vezetője szintén egyetért azzal, hogy az üzleti célú vállalkozásokat kiemelje a jogalkotó a hitéleti tevékenységet folytatók közül. A folyamat, mint fogalmazott, mégsem tölti el örömmel, sajnálná ugyanis, ha a fürdővízzel kiöntenék a gyereket is. És ezt azzal együtt mondja, hogy a baptisták nyugodtak lehetnek, létszámuk meghaladja az elvártat. De az evangéliumi egyházak között talán csak ők vannak így, és a Hit Gyülekezete. Az adventisták és a pünkösdisták például tízezernél kevesebb tagot számlálnak.

– A világháború után nem azért nem alakultak egyházak, mert nem akartak, hanem mert a szocialista hatalom ezt akadályozta – mondta Jóföldi Endre. – Ma számos olyan kis evangéliumi felekezet működik, amely a felnőtt keresztségen alapul. A Golgota gyülekezet vagy a Biblia szól hitvallásában teljesen normális felekezet, de egyik sem tud tízezer embert felmutatni. Szerintünk a cél jó tehát, de az eszközzel lehetnek gondok: egyszerűbben kiszűrhetnék a nyilvánvaló bizniszegyházakat.

Jóföldi Endre azt is elmondta: a vallásszabadság fontos vívmány, ezért bár nem tartja összeegyeztethetőnek a kereszténységgel, de támogatandónak tartja a Krisna-tudatú egyház működését, s más aggályok mellett a Hit Gyülekezetéét is. Az állam és az egyház szétválasztásának a híve: hitéleti tevékenységükhöz nem kapnak, és nem várnak támogatást, bodrogi iskolájukhoz viszont természetesen igénylik a normatívát.

Az idősotthonok üzemeltetői között több bejegyzett egyház is szerepel. Éppen a napokban fejezte be a működését a Boldog Évek Közösség gálosfai idősotthona, ahol az szja-támogatók elég hatékonyak voltak, 93-an csaknem 1,2 millió forintot adakoztak a működtetőnek. Ugyancsak idősotthonokat üzemeltet a Kálvin János Presbiteri Misszió, az interneten elérhető források szerint ettől a szervezettől már a Duna-melléki Református Egyházkerület is elhatárolódott, miután sokan hozzá kötötték a megtévesztő nevű missziót. Meg nem erősített hírek szerint a somogyi bíróságon ügy is folyamatban van ellenük.A Krisna-tudatú közösségnek aligha van félnivalója az új jogszabálytól. Húsz éve, magyarországi bejegyzésük után ugyan a létükért is küzdöttek, de ma már csak az adóforintok felajánlóiból kitennék a tízezer támogatót. Ettől függetlenül a somogyvámosi Krisna-völgy lakói nem kommentálták a jogszabályváltozást, s a tervezet ismerete nélkül az egyház országos képviselete sem nyilatkozott. Fodor Kata türelmet kért, amíg megismerhetik a dokumentumot, ám – mint mondta – az ígért egyeztetés még nem kezdődött el az egyházak és az államtitkárság között.

Az szja-felajánlások között böngészve igen különös nevű szervezetekre bukkanhatunk, de óva intenénk attól, hogy a nevekből, vagy éppen a kevés támogatásból következtetést vonjunk le. A Konstantinápolyi egyetemes ortodox patriarchátus egyház elnevezése például 1800 esztendős hazánkban, így történelminek számít, s bár csak 150 tagja van, 338-an adakoztak neki.

Kommentár

Hinnivaló

A jogalkotók négy és fél évtizedes vallásellenesség után nem kívánták korlátozni a vallásalapítást, valószínűleg helyesen. Húsz éve 36 vallási közösség létezett, három éve 168, a hivatalok gyűjtése szerint ma 219 a számuk, s egy internetes oldal emellé további 76-ot azonosított. Hja, kérem, egy hegycsúcsra rengeteg út vezet. Nekem személyes kedvencem a Lángoló Szív Női Rend és a Magyar Jövőbelátók Egyháza. Nagy a választék. És az Isten állatkertje sem kicsi, de ha a ketrecek számát nem is lehet csökkenteni, legalább ne közpénzből tartsuk fönn őket. A hit amúgy is javarészt magánügy, a tömeges jövőbelátás is legyen az. Aki akarja, a jövőben vegyen rá jegyet. (bt)

A jogalkotók négy és fél évtizedes vallásellenesség után nem kívánták korlátozni a vallásalapítást, valószínűleg helyesen. Húsz éve 36 vallási közösség létezett, három éve 168, a hivatalok gyűjtése szerint ma 219 a számuk, s egy internetes oldal emellé további 76-ot azonosított. Hja, kérem, egy hegycsúcsra rengeteg út vezet. Nekem személyes kedvencem a Lángoló Szív Női Rend és a Magyar Jövőbelátók Egyháza. Nagy a választék. És az Isten állatkertje sem kicsi, de ha a ketrecek számát nem is lehet csökkenteni, legalább ne közpénzből tartsuk fönn őket. A hit amúgy is javarészt magánügy, a tömeges jövőbelátás is legyen az. Aki akarja, a jövőben vegyen rá jegyet. (bt) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!