Közélet

2010.11.09. 07:45

Ellenség miatt zárva: becsukja az idősotthont az egyház

Az utcára kerüléstől félnek a Gálosfa Termál Idősotthon lakói, miután néhány napja bejelentették: a fenntartó Boldog Évek Egyházközösség bezárja az intézményt. Az otthonban élők attól tartanak, hogy rosz- szabb körülmények közé kerülnek az eddiginél.

F. Szarka Ágnes

A Gálosfa Termál Idősotthon lakói nevében küldtek segélykérő levelet: a napokban a fenntartó bejelentette, hogy az otthont bezárják és az embereket sokkal rosszabb körülmények között helyezik el, illetve oldják meg a sorsukat maguk. Az otthonban ötvenöt gondozásra szoruló idős ember él, akik közül többen jelentős pénzadománnyal támogatták az egyházat. Nem látnak kiutat a jelenlegi helyzetből.

Bóka Koppány András, az intézmény koordinátora megerősítette a bezárás tényét. Azt mondta: senki nem kerül rosszabb körülmények közé.
– A bezárás ténye mellett az elhelyezés mikéntjét is elmondtuk a lakóknak. Sajnálatos, hogy félreértették vagy nem értették – mondta Bóka Koppány András. – A törvényileg meghatározott fél év áll rendelkezésünkre, hogy lakóinknak általuk is elfogadott elhelyezést találjunk A bezárásról értesítettük a gyámhivatalt és a lakók hozzátartozóit is.

A gálosfai otthon a helyhatósági választáskor híresült el, amikor a választók manipulálásával vádoltak meg egy lakót, emiatt új voksolást is ki kellett írni. Az új szavazáson Tóth Józsefet választották újra, és nem az otthon által támogatott személyt.

– Nem kaptam még értesítést az otthon bezárásáról, bár nem is az önkormányzat fennhatósága alá tartoznak – mondta Tóth József. – A megismételt választások után nem sikerült a nagy gazdasági összeborulás az önkormányzat és az otthon fenntartója között. Valószínűsíthető, hogy ez az oka a hirtelen bezárásnak. A településünk rendezési terve nem teszi lehetővé az ingatlan bővítését. Ezt a képviselő-testület nem is támogatja. Mi a minőségi változás mellett állunk ki, nem a mennyiségi mellett. Ez viszont kellett volna ahhoz, hogy még több idős embert helyezzenek el. Mivel egyház a fenntartó, így kétszeres állami normatívát kap a lakók után.Megkerestük Kovács Annamáriát, a Boldog Évek Egyházközösség elnökét , aki e-mailben feltett kérdéseinkre először is megkérdőjelezte, hogy a levelet egy, az otthonban élő ellátott írta.
– Az otthon fenntartója és vezetősége is tisztában van a döntés felelősségével – szólt a válasz, – ezért megfeszített munkával dolgozunk, hogy minden lakónknak  megtaláltuk a legjobb megoldást. A választás kapcsán olyan mértékben eluralkodott az ellenszenv a polgármester és követői részéről, hogy a választás megnyerése érdekében súlyosan meghurcolták az otthon becsületét. Ennek kapcsán olyan valótlan állítások hangzottak el, amelyek megcáfolása jelentős erőfeszítéseket kívánt részünkről.

Annak ellenére, hogy hazugságvizsgálatot is készíttettünk, a fellebbezésünket és a vizsgálat eredményét valamennyi fórum figyelmen kívül hagyta - folytatta Kovács Annamária. Ez  az  eset is azt támasztja alá, hogy a környékbeli viszonyok ellenségesek, rendkívüli mértékben hátráltatják szakmai munkánkat. Ezek a  történések világossá tették, hogy az intézmény működését a helyi társadalom és annak vezetői nem tudják elfogadni, többszöri próbálkozás után is  elutasításba,  nemtelen támadásokba ütköztünk, ami nem teszi lehetővé a hosszú távú felelős és kiegyensúlyozott működtetést. 

szabb körülmények közé kerülnek az eddiginél. F. Szarka Ágnes -->

Címkék#Gálosfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!