Közélet

2010.11.25. 19:03

Fájni fog az újjászületés

A legtöbbet, egymilliárd forintot a megyei intézmények működésén igyekszik spórolni az önkormányzat.

Márkus Kata

Számos megyei intézmény összevonását, néhány megszüntetését, az üzemeltetés beszervezését tervezi többek között Somogy megye önkormányzata januártól. A kényszerű lépések következményeképpen összesen több mint háromszáz dolgozójától válik meg az önkormányzati hivatal és a megyei fenntartású intézmények.

Gelencsér Attila elnök szerint jelen formájában finanszírozhatatlan a rendszer, ezért elkészült a Somogy megye újjászervezéséről szóló tanulmány. Ezt mutatta be csütörtökön a közgyűlés humán erőforrás és a gazdasági bizottságának együttes ülésén, ahol jelen voltak az érintett intézmények vezetői és polgármesterek is. A legtöbbet, egymilliárdot a megyei intézmények működésén igyekszik spórolni a megye, miközben összességében 1,4 milliárdot kell előteremtenie az önkormányzatnak. Az állam egyébként 2,4 milliárdos hiánnyal finanszírozza a megye kötelező feladatait, ám egymilliárdos pluszt remélnek többek közt az illetékkompenzációból valamint a normatíva- és az SZJA-emelésből.
Az átszervezési javaslatokról szombati rendkívüli ülésén dönt Somogy megye közgyűlése.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jelen formájában finanszírozhatatlan a rendszer
[/caption]
– Somogy többszörösen hátrányos helyzetű megye annál is inkább – kezdte prezentációját Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke –, mert amikor a többi megyének 2006-ban még tartalékai, lekötött pénzeszköze voltak, akkor Somogy már másfél milliárdos hiánnyal tervezett 1,7 milliárdos hitel mellett. A helyeztet súlyosbította, hogy 2006 és 2010 között 13 milliárd forintot meghaladó elvonás sújtotta a megyét. 2002-ben ugyanarra a kötelező feladatra még ötmilliárd forint feletti normatívát kapott a megye, 2010-ben ez az összeg 4,4 milliárd forint. Értelemszerű ugyanakkor, ahogyan csökkent az állami hozzájárulás úgy nőtt az intézmények normatíva feletti igénye; 2002-ben 1,2, 2010-ben 2,2 milliárd volt.

Gelencsér Attila szerint összességében 2,4 milliárdos hiánnyal finanszírozza a megye kötelező feladatait az állam. Egy olyan helyzetben, amikor a megyei önkormányzatoknak valódi gazdálkodásra nincsen módjuk, mert nincs sem adókivetési, sem beszedési joguk.

– Két út kínálkozik tehát – hangoztatta az elnök –, a bevételek növelése és a kiadások csökkentése. Előbbi területen nyolc év után először pozíciójavulás várható, egymilliárd forintot remélek többek közt illetékkompenzációból, normatíva- és SZJA-emelésből. Tehát a 2,4 milliárdos hiány kompenzálásához nekünk magunknak 1,4 milliárdot kell előteremetnünk. Legelsőként a közgyűlési kiadásokon 50 milliót spórolunk, a hivatali átszervezés mínusz 100 milliót jelentett. A megyei feladatok városi ellátásához a normatíva feletti részt is vállalják át a városok, ez szintén 100 milliós megtakarítás. Az intézmények tekintetében egymilliárd forintos spórolás a cél, s az önerős fejlesztésekről is lemondunk egy időre.

A hogyan kérdésre Gelencsér Attila azt mondta: az önkormányzati hivatal dolgozói létszáma 2006-ban 130 volt, 2011-re 60 főre tervezik, 25 fővel tehát tovább fog csökkenni.

– Bevezetünk egy controlling rendszert – folytatta Gelencsér Attila –, amelynek lényege a főosztályok közötti folyamatos párbeszéd, a hatékonyság fokozása, és új típusú vezetői értekezleteket tartunk már. Megerősítjük a kincstárat, ahol rendkívül nagy a fluktuáció. Az egyébként magasan kvalifikált szakemberek az első adandó alkalommal menekülnek ugyanis a gazdaságba a közalkalmazotti bér elől. Erre választ kell adnunk, ezért a kincstárat be fogjuk hozni az önkormányzati hivatal rendszerébe gazdálkodási főosztály címén.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több megyei intézményt összevonnak
[/caption]
A tervezett intézményi integráció keretében 30 intézményből jogi értelemben 13 lesz a megyében. A gyermekvédelemben a négy jelenleg működő intézményt tovább integrálják egy nagy igazgatóságba. A megyei gyermekvédelmi intézményrendszer 19 lakásotthonából kettőt, a Margarétát Kaposváron a Pécsi utcában, és a Napraforgót Bárdudvarnokon bezárják. A szociális intézmények három blokkba tömörülnek három igazgatóval; a tabit a patalomival, a segesdit a kőkút-gyöngyöspusztaival és a kálmáncsaival, a berzenceit a barcsival és a drávatamásival vonják össze. A közművelődési intézményekkel kapcsolatosan az az elképzelés, hogy Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága néven a levéltár, a könyvtár, a múzeum, egy programiroda és a Roxínházzal egy integrált nagy intézmény lesz.

Az összevonás ugyanakkor önmagában nem eredményez egymilliárdos megtakarítást – hangsúlyozta Gelencsér Attila –, viszont az üzemeltetés területén vannak még óriási tartalékok. Felmerült, hogy ne ki, hanem beszervezzük az üzemeltetést. Felmértük, mely intézmény miben jó, s amiben kiemelkedő a teljesítménye, azt máshol is végzi majd. A beszervezés eredményeképpen 13 igazgatónk lesz a szó szoros értelmében, aki üzemeltet és munkáltat, s lesz 17 szakmai vezető, akik végre a szakmával foglalkozhatnak. A konyháink kapacitását felemeljük a maximumra, van ahol jelenleg csupán 33 százalékos kihasználtsággal működik konyha. Az üzemeltetés, karbantartás területén 96 milliós megtakarítást remélünk, három ilyen körzet lesz a megyében. Csakúgy mint mosási és takarítási körzet. Utóbbi átszervezésétől 106,7 millió forint megtakarítást várunk úgy, hogy mindenhol elérjük a személyenkénti kétezer négyzetmétert naponta. Összességében csak az üzemeltetésen 600 millió forint megtakarítást tervezünk.A megyei közgyűlés az önkormányzati hivatalban 26, az intézményekben pedig 45 szakmai és 239 nem szakmai dolgozó leépítését tervezi. Gelencsér Attila elnök szerint a kormány a segítségükre van, hiszen az érintettek közül 94-en, a 40 év munkaviszonnyal rendelkező nők elmehetnek nyugdíjba.

– A többiek esetében lehet pályázni a végkielégítést – mondta Gelencsér Attila –, a kormány megnyitja a felülről nyitott kasszát, mert az egész önkormányzati szektor óriási nyomás alatt van. Ugyanakkor keressük a legemberségesebb megoldásokat. A jövő évi 3 százalékos hiánycél azonban korlátok közé szorítja a kormányzatot, és az IMF-ről való leválás sem enged mást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!