Közélet

2010.11.26. 16:17

Guinness-rekord: elkészült a vörsi csodabetlehem

Harminc láda moha, harminc fenyő és a vörsiek szeretete. Az idén is elkészült a Kis-Balaton fővárosának betleheme.

Vigmond Erika

A település karácsonyi meglepetése több mint hatvan éve mindig felépül a templomban. Huszonhárom éve a falusiak segítségével Futó Péter keze alatt formálódik a bibliai életkép. A gipszből készült alakok kivételével minden természetes anyagból készült, s csodaszép élethű kidolgozással mutatja be Jézus születését.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elkészült a vörsi csodabetlehem
[/caption]
Futó Péter felidézte: a betlehem mindig egy kicsit nagyobb lett, de amikor már az ötven négyzetmétert elérték, térben már nem volt hova bővíteni. Ezért a részletek kaptak nagyobb figyelmet és évenként újabb ötletekkel tették teljesebbé a kidolgozást.Minden mini fatörzsnek, a farakásnak és a tábortűznek, mohás sziklának meg van a helye. A fenyő ölelésében festménnyel ablak is nyílik Betlehemre, az út kilép a térbe, a napkeleti bölcsek lépkedésével. Az idén kétszer nagyobb lett a fő motívum: az istállórész, ahol a szent család megpihent. Környezeti újítás a dombról, a kis tavacskába csordogáló patak, s a hozzátartozó híd kialakítása. A vörsi betlehem mindennap látogatható, vasárnaponként pedig adventi rendezvénysorozattal várja a látogatókat a Kis-Balaton fővárosa.

A vörsi bibliai életkép akár világelső is lehet. Tavaly Futó Péter és betlehemépítő csapata benevezett a Guinness-rekordok közé, mint a legnagyobb, templomon belül épített betlehem. A hivatalos visszajelzés szerint nincs ilyen kategória, ezért annak megnyitásával ők lehetnek az elsők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!