Közélet

2010.11.28. 16:03

Háromszáz ember elküldéséről döntöttek a közgyűlésen

Háromszáz ember elküldéséről, intézmények összevonásáról, illetve megszüntetéséről döntött szombaton nagy egyetértésben a megyei közgyűlés.

Nagy László

A mindent érintő átszervezéstől egymilliárdos megtakarítást várnak. A célokkal pártállástól függetlenül mindenki azonosulni tudott, csupán néhány részleténél alakult ki vita.

– Rég látott konszenzus van a közgyűlést alkotó négy politikai erő között – hangsúlyozta ezt a tényt Gelencsér Attila elnök. – Mindenki egyetért a lépés céljával, melynek megtétele nem csupán számszaki kérdés: ha lenne pénzünk, akkor is véghez kellene vinnünk mindezt. Ha jól csináljuk, akkor egyes ellátási formákra akár még több pénz is juthat. Kiemelte: szó sincs politikai indíttatásról: nem pártkatonákat, hanem biztos tudású szakembereket akarnak minden feladatra.

A tervezetek többségére – kisebb módosításokkal – egyhangúlag igent mondtak a képviselők, a leépítéseknek pedig 10 igennel, 3 nemmel és 2 tartózkodással engedtek szabad utat. – Igyekeztünk fogást találni a csomagon, de nem sikerült – mondta Ander Balázs (Jobbik). – A recept jónak tűnik, de hogy mennyire lesz ehető, az a megvalósításon múlik. Ha a nyugdíjasokat leszámítjuk, akkor is 150 embert fog érinteni mindez, ezért nagyon fontos, hogy nagy empátiával történjen meg az átalakulás.

Horváth István (MSZP) azt hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy hatásköröket mozgassanak. – Nehezen hihető, hogy
harminc kilométeres távolságból hatékonyabban lehetne működtetni egy intézményt, mint helyből, s egy messziről érkező karbantartó jobban elvégezze a feladatát, mint egy helybeli, aki ismeri az épület sajátosságait.

Feigli Ferenc (MSZP) a közművelődési és közgyűjteményi ágazat tervezett integrációjával kapcsolatban kért szót. – A levéltári törvény kimondja, hogy általános levéltárat alapítani vagy megszüntetni csak törvénnyel lehet – mondta. – Ennek integrálásáról tehát nem dönthet a megyei közgyűlés. A megyei múzeumnál ugyanez a helyzet. Ráadásul az önállóságukat elvesztő intézmények nem pályázhatnak. 

Feigli Ferenc azt javasolta, hogy a fentebbiek emiatt részben önálló intézményekként működjenek tovább. Vörös Tamás főjegyző elmondta: a múzeum és a levéltár esetében integrálás helyett valóban csak átszervezésről lehet dönteni, a múzeumi és levéltári törvény nem enged többet. – E két törvény egyébként ellentétes az önkormányzati törvénnyel, s úgy tudjuk, hogy már dolgoznak a módosításukon – mondta.


Ormai István (Somogyért) azt hangsúlyozta: stratégiai döntéssorozat zajlik, amelybe azonban a két új intézményegység – a megyei rendezvényszervező iroda és a Somogyi Roxínház – létrehozása egyáltalán nem illik bele. Jakó Gergely(Fidesz) alelnök védelmébe vette ezeket, mondván: mindkettővel érték teremtődik, s a megye segítsége nélkül ezek a lehetőségek elvesznek. Csorba Ottó (Fidesz) pedig azt emelte ki: ha e két új intézményegység nem váltja be a reményeket, egy év után visszacsinálható.

Erről döntöttek: háromszáz dolgozóval és több intézménnyel kevesebb kell

Több intézmény összevonását, megszüntetését, az üzemeltetés beszervezését határozta el többek között Somogy megye önkormányzata, s több mint 300 dolgozójától válik meg a megye januártól. 30 intézményből 13 lesz: a gyermekvédelemben a négy jelenleg működő intézményt tovább integrálják egyetlen közös igazgatóságba.

A szociális intézményekre is összevonás vár: a tabi otthont a patalomival, a segesdit a gyöngyöspusztaival és a kálmáncsaival, a berzenceit a barcsival és a drávatamásival vonják össze. A megyei levéltár, könyvtár és múzeum a szándék szerint egyetlen intézménnyé válik, s kiegészül két új intézményegyszéggel, a megyei rendezvényirodával és a Roxínházzal.

A megyei gyermekvédelmi intézményrendszer 19 lakásotthonából kettőt – a kaposvári Margarétát és a bárdudvarnoki Napraforgót – bezárnak.
A megyei közgyűlés az önkormányzati hivatalban 26, az intézményekben pedig 45 szakmai és 239 nem szakmai dolgozó leépítéséről döntött szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!