Közélet

2010.11.22. 18:52

Kontra: kijelölt utak kritikáját várják a bringásoktól

Elkészült a kaposvári kerékpárforgalmi hálózat fejlesztési terve, hamarosan civil kerékpárosok tesztelik a kijelölt útvonalakat.

Meiszterics Eszter

Hartner Rudolf, a Kaposvári Városgondnokság vezetője is nyeregbe pattant hétfőn, a Petőfi téri felüljárónál ismertette Kaposvár új bicikliút-hálózatának tervét. Szita Károly polgármester még márciusban kezdeményezte a hálózat tervének elkészítését, és mint mondta: elsősorban a civil kerékpárosok véleményére kíváncsi a város, nem a mérnökökére, hiszen a lakók tudják a mindennapokban hol, milyen akadályokba ütközhetnek.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kaposváron igazán kritikusak lehetnek a bringások
[/caption]

Hartner Rudolftól megtudtuk: két tanulmány is készült, az egyik a regionális kerékpárút-hálózatot, a másik a helyi közlekedést fedi le.
- Mindenképpen több teret kívánunk adni a bringásoknak az autósokkal szemben - jelentette ki Hartner Rudolf, aki egyébként nemcsak a téma kedvéért érkezett kerékpáron a sajtótájékoztatóra, a mindennapokban is gyakran közlekedik biciklivel.Elmondta: a tervben többek között olyan lehetőségek szerepelnek, hogy az Arany János utcához hasonlóan több út szélén festik majd fel a kerékpáros sávot a burkolaton, ám ez nem mindenütt megoldható, így több helyen járdát szélesítenek, mint például az Ezredév utcában, míg az Irányi Dániel utcában végig megszűnnének a parkoló helyek a kerékpárút miatt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jöhet a tesztelés
[/caption]

A Petőfi téren előre láthatólag kisebb építkezés is várható az új bicikliút miatt, az egyirányú Kossuth Lajos utcában pedig - mivel azt a kresz már lehetővé teszi - a forgalommal szemben közlekednének a kerékpárosok a jövőben. A terv részét képezi a Petőfi téri felüljáró is, ami a legrövidebb út a Virágfürdőhöz, ezért nyáron különösen forgalmas.
Hartner Rudolf hozzátette: nemcsak a civil kerékpárszervezetek tagjainak a véleményére kíváncsi a város, hanem a biciklivel közlekedő kaposváriakéra is, így ők ha kíváncsiak a tervrajzra, megtekinthetik és véleményezhetik azt a városgondnokságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!