Közélet

2010.11.18. 17:44

Követeli az útbefejezést az endréd-lullai népakarat

Egy híján másfélezer aláírás gyűlt össze csütörtökig a Balatonendréd-Lulla összekötő út jelenleg érvényes nyomvonalon történő megépítése mellett.

Fónai Imre

Csak Balatonendréden 634-en írtak alá, a többi szignó az útra évtizedek óta váró Koppány-völgyi településeken, Tabon, Lullán, Torvajon, Kányában és térségében gyűlt össze. Az aláírásokat tartalmazó íveket a napokban megkapják az illetékesek: a minisztériumok, az engedélyező hatóságok, sőt, maga Orbán Viktor miniszterelnök is, akinek Késmárki Tibor endrédi polgármester egy külön levelet is írt.

Amint ismert, az uniós támogatású útépítést előbb Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár állította le, majd a kivitelező folytatta a munkát, de az elmúlt hetekben megint csak „papíron” épül az út, jelét ennek alig látni.  
– Az a célunk a lakosság által kezdeményezett aláírásgyűjtéssel, hogy legyen végre vége a hülyítésnek és folytatódjék az útépítés – mondta Késmárki Tibor. – A miniszterelnöknek kronológiai sorrendben leírtam az előzményeket. Azt, hogy a lakosság után vagy ötven szakhatóság adta áldását a nyomvonalra, s azt is, hogy nincs másik nyomvonal, de Balatonendréd nem is hajlandó egy esetleges másik miatt módosítani a rendezési tervét. Tehát vagy folytatódik a megkezdett beruházás, vagy elúsznak az uniós forintmilliárdok.

Arról is tájékoztattam a levélben Orbán Viktort: 2009-ben két, amúgy nem helyi, hanem budapesti útellenző kavarta fel az állóvizet, s kezdett el aláírást gyűjteni az emberek megtévesztésével - folytatta Késmárki Tibor. Azt állították, hogy az út Endréden vezetne át, ami nem igaz. S az sem, hogy veszélyeztetné a Várcsege évszázadok óta háborítatlan természeti szépségét.Ismert, Illés Zoltán államtitkár arra hivatkozott emlékezetes útleállítása során, hogy a nyomvonal Natura 2000-es területet érint. Késmárki Tibor azt írja Orbán Viktornak: „Mint a településen élő és nevelkedett ember tudom, hogy az érintett védett terület igazából egy legelő, ahol valóban éltek ürgék.”

A balatonendrédi polgármester arról is tájékoztatja a kormányfőt: falujában is forradalom történt októberben a szavazófülkékben. „Soha ennyien (hatvan százaléknyian) nem vettek részt itt önkormányzati választáson – írja Késmárki. – A választók egyértelműen kinyilvánították, hogy az eredeti nyomvonalat és annak képviselőit támogatják, hiszen nem kevesebb, mint négyötödös felhatalmazással ötödször választottak polgármesterükké és az átlagosan kétharmados aránnyal megválasztott képviselőtestületi tagok is ezt a nyomvonalat támogatják. A két említett tiltakozó úrra képviselőjelöltként 18, illetve 19 százaléknyi szavazat jutott.

A polgármester levelében saját szavaira emlékezteti Orbán Viktort. „Önt idézem, amikor azt mondom, hogy a nép akaratát senki és semmi nem írhatja felül. Legyen ez igaz a mi településünkre is!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!