Közélet

2010.11.21. 18:43

Levél Pintér Sándornak: leülné a bírságot a kisnyugdíjas

Inkább börtönbe vonulna egy somogyi nyugdíjas, csakhogy a közlekedési szabálysértésért kivetett bírságot átváltsa. Leülné a büntetést, mert a család nem tudja kifizetni a büntetést. A végsőkig elkeseredett pár Pintér Sándor belügyminiszternek fogalmaz levelet.

Harsányi Miklós

– Nem vagyunk az utak rémei, a szabálysértést elismerjük – jegyezte meg egy Kaposvár környéki településen élő asszony. – Rossz helyen álltunk meg, miközben a megyei kórházba igyekeztünk. Vidékiek vagyunk, s nem találtunk szabad megállóhelyet. Attól tartottunk, hogy elkésünk a kórházból. Csak később derült ki, hogy rossz helyet választottunk. Akkor már rajta volt a rendőrségi értesítő a kocsi szélvédőjén...

A nyugdíjas asszony (név és lakcím a szerkesztőségben) úgy érzi: csapdába került. Fizetne, de egyszerűen nincs annyi pénzük, hogy kiegyenlítsék a 30 ezres számlát. A nő vastag paksamétát halászott elő a reklámszatyorból. A rendőrségtől újabb hivatalos levelet kapott.

– Felmerült az is, hogy a párom, aki a gépkocsi üzembentartója inkább leüli a bírságot – csuklik el a nő hangja. – A rendőrség munkatársa azonban egyértelműen azt írta: a közigazgatási bírságot nem lehet átváltani szabadságvesztésre. Az pedig újabb érvágás, hogy a fellebbezésért 5000 forintot fizethetünk.

Elismerjük, hogy hibáztunk, a baj csak az, hogy a vétség és a büntetés nincs arányban sem egymással, sem a magyar átlagjövedelmekkel.
Párja korábban szívinfarktust kapott, többször újraélesztették, rokkantnyugdíjas lett. A hölgy idős édesanyja szintén rokkant, így idejének és energiájának nagy részét az ápolás tölti ki. A család havonta több tízezer forintot költ gyógyszerre, a nyugdíjból a 30 ezres büntetést csak egyféleképp tudnák kigazdálkodni, ha nem veszik meg a gyógyszereket.Kovács Sándor Lóránt, a Magyar Autósiskolák Szövetségének etikai bizottsági elnöke megkeresésünkre arról beszélt: a jelenlegi jogszabályok szerint nem méltányolható a külső körülmény, vagyis ki kell fizetni a büntetést. Sokan aggályosnak érzik, hogy a cselekmény és a fizetendő bírság esetenként nincs összhangban egymással.

Évtizedekkel ezelőtt más volt a felállás – idézte föl. A szabálytalan megállásért 50 forintot fizettek a sofőrök, miközben az átlagfizetés 2-3 ezer forint körül alakult. Manapság egy rossz parkolásért a minimálbér közel 30-40 százalékát is elkérhetik bírság címén a járművezetőktől.
Az etikai bizottság elnöke úgy vélte: bizonyos eseteknél – így a tilos parkolásnál – nem ártana, ha lenne mérlegelési lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!