Közélet

2010.11.15. 07:48

Megszállták, aztán örökbefogadták a falut

Megszállták Nyimet a siófoki Baross középiskolásai; buszmegállót és hintát festettek, vízelvezető árkot mélyítettek, illegális szemétlerakót számoltak föl.

Fónai Imre

A megyei szakképző iskolákat összefogó somogyi TISZK örökbe fogadta Nyimet, ezt a háromszáz lelkes, gyönyörű fekvésű zsáktelepülést. A siófoki Barossból busznyi diák szállta meg a falut, hogy segédkezzen a szebbé tételében.

– Reggel a falu kemencéjében sült langallóval fogadtuk a gyerekeket – mondja Nikovics Tibor nyimi polgármester. – S mire végeznek, elkészül a kolbásszal és füstölt húsokkal gazdagított paprikáskrumpli is a faluházban, ügyes kezű helybéli asszonyoknak köszönhetően.

De egyelőre még a munkáé a főszerep; gomolygó füst fogadja az érkezőt a falu határában, egy csapatnyi diák a temetőben gyűjti és égeti a falevelet. A községházával átellenben két lány a buszmegállót festi, társaik a játszótér hintáit, mászókáit. Többük orrán, arcán kék festékpötty – vidámak a lányok. – Nehezen fog ám ez onnan lejönni – figyelmezteti őket Nikovics Tibor.

– Anyukámmal kifestettük a konyhát – feleli Kovács Georgina arra a kérdésre, hogy festettek-e már valaha.
– Én csak rajzórán – toldja meg Aguda Laura.
– Én viszont majdnem művészetibe mentem – így Kerekes Rebeka. A jelek szerint azonban ő is a Baross környezetvédő szakán kötött ki.Egy utcával arrébb focicsapatnyi fiú mélyíti a vízelvezetőt, ez igazán férfias meló, izzadnak is a fiatalemberek rendesen; környezetvédő és épületgépész szakosok. Egyikük fehér kesztyűben. – Én vagyok a brigádvezető – feleli kérdő tekintetünkre Pálinkás Zoltán László, de harsány nevetés fogadja és egy kérdés: – Az ostort hol hagytad?

– Nálunk, Siófokon markolóval mélyítették az árkot – jegyzi meg Csik Dávid. De hát ez Nyim, ahol a helyi ifjúsági és sport egyesület vontatós traktorral csatlakozott a fiúkhoz.

– A boltos kenyeret és kesztyűket ajánlott fel és számos helybéli lakos is tevékenyen beszállt a faluszépítő akcióba – tájékoztat a polgármester. – A vízelvezetőket nálunk nagyon fontos rendben tartani, mert a falu fekvése miatt nagy esőzésekkor térdig érő iszap hömpölyög az utcán; no nem vörös, hanem csak sárga. Meg aztán minden ilyen lehetőséget meg kell ragadnunk, hiszen éppen a minap mondták el a Belügyminisztériumban, hogy semmi jóra nem számíthatunk, nagyon feladatcentrikus lesz az önkormányzatok támogatása jövőre. Ahogy tudunk, segítünk magunkon. Maga a csoda számunkra, hogy a somogyi TISZK örökbe fogadta Nyimet. Nagyon sokat jelent a diákok mostani szorgoskodása, egyébként még illegális szemétlerakót is fölszámoltak. Aztán pedig legközelebb idős, egyedül élő asszonyoknál vágnak majd fát és kertészkednek a diákok. Úgy látom, szívesen dolgoznak, talán hiányoznak is az ilyen jellegű feladatok a mindennapjaikból...

Címkék#Nyim

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!