Közélet

2010.11.08. 07:08

Melót bírod? Külföldre zavar a diplomával művelt árok

Egyetemi diplomával a kézben – kicsit letéve azt – akár seprűt-lapátot is ragadhatnak jövőre az álláskeresők. Ha éppen más lehetőséget nem tudnak megragadni. A közfoglalkoztatás átszabása, ha nem is ebben a pontban, társadalmi feszültségekről is szól.

Balassa Tamás

Alaposan átalakul jövőre a közfoglalkoztatás. A rendelkezésre állási támogatást (RÁT) bérpótló juttatás (BPJ) váltja fel, a rászorultságot az önkormányzat állapítja meg. A támogatáshoz 30 nap munkaviszonyt és rendezett lakókörnyezetet kell igazolni, amiben visszaköszönnek a közmunkákat bíráló kritikai hangok. Ezzel még nincs is semmi gondja az általunk megkérdezetteknek, de a diplomások azért nem repesnek az örömtől, hogy akár az ároktisztítási munkákban is bevetheti őket az állam.

– Nem ezért tanultam – fogalmaz a pécsi egyetemen frissen végzett kaposvári joghallgató –, bár nagyon remélem, hogy nem kell sorba állnom a bérpótló juttatásért vagy miért. Bérért szeretnék érvényesülni, és nem lesütött szemmel árkot tisztítani. Akkor inkább, asta la vista, milliomosok után vakarom a fedélzetet egy tengerjárón, heti kétszáz fontért. Ezért gondolom egy évig árkolhatnék itthon...

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) pénteken közzétett adatai szerint az elmúlt egy évben 4,4 százalékkal nőtt a diplomás álláskeresők száma az országban. Nagyon nem kell aggódniuk azért, a friss diplomások az egyetem vagy főiskola után átlagosan 3,6 hónap alatt helyezkednek el. A statisztika szerint 35 százalékuk már az első hónapban, 19 százalékuk kettő, 17 százalékuk három hónap alatt talált munkát. Alig negyedüknek kellett négy vagy több hónapot várni a munkába lépésre.

A munkaügyi központ barcsi kistérségében Vucseta Balázs kirendeltségvezető úgy látja: továbbra sem lesz jellemző a diplomások közfoglalkoztatása. Az időközbeni elhelyezkedés, átképzésben részvétel inkább valószínű, vagy az, hogy egyszerűen szemérmességből nem igénylik majd a bérpótló juttatást. A kirendeltségvezető szerint 50-60 diplomásnál nincs több náluk, és talán ha a negyedük részesül RÁT-ban.

– A közcélú munka sajnos igencsak degradálódott, pedig a közfoglalkoztatásban sok értékteremtés is lehet - mondta Vucseta Balázs . De sokan úgy gondolják, hogy „ma kiásunk egy gödröt, holnap betemetjük” jellegű munkákról van szó. Olykor persze már az is érték, ha 5-6 év munkanélküliségből viszsza lehet szoktatni valakit a rendszerességre, a közösségre, az állandó tevékenységre.Az Út a munkához program fogadtatása már régen előre vetítette, kormányváltás után nem viszik tovább a „gazdaságilag kevéssé hatékony, olykor pazarló, ebben a formában fenntarthatatlan” szociális-munkaügyi csomagot. A változásokról annyit tudni, hogy a közmunkaszervezés terhét nagyrészt leveszik az önkormányzatok válláról. Az állami programok kapnak nagy hangsúlyost a vízügyben, az árvízvédelemben és az erdőgazdálkodásban, és nagyobb építkezések keretében. A közmunkások képzést is kaphatnak majd. Új elem, hogy a kis- és közepes vállalkozások támogatottként jelenhetnek meg: jelentős forrásokra számíthatnak azok a cégek, amelyek nagy számban foglalkoztatnak közmunkásokat. 


Növekedett a diplomás álláskeresők száma

Az ÁFSZ októberi helyzetképe alapján elmondható: Somogyban 24 ezer 322 álláskereső volt, 1,1 százalékkal több, mint szeptemberben. A gyarapodás kétszerese az országos növekedésnek. Az előző „fekete évhez” viszonyítva nem ilyen borús a kép: míg országosan 4,2, addig Somogyban 6,9 százalékkal kevesebb az álláskereső, mint 2009-ben ilyenkor. A pályakezdő álláskeresők száma mindkét területi és időbeni viszonylatban csökkent. Az aktív népességhez viszonyított országos ráta októberben 12,5, a somogyi 17,8 százalék volt, a régió legrosszabb adatával csak négy megyénél van jobb helyzetben Somogy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!