Közélet

2010.11.04. 06:57

Partidrog a porszívóügynöktől, legális mámor orrvérzésig

Nagy tisztaságú heroin és a mefedron nevű partidrog szerepelt a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet októberi riasztásaiban. Mindkettő a dél-dunántúli régiót érinti, benne Somogyot.

Balassa Tamás

Feladta a leckét a szenvedélybetegségekkel küzdő háttérintézményeknek a mefedron a régióban. Tolnában szokatlanul tiszta – 58 százalékos – heroint találtak nemrég, Pécsen intravénás mefedronhasználó számolt be szokatlan tapasztalatokról.

A szer alig két éve jelent meg a kontinensen, hazánkban először tavaly találkoztak vele a szakemberek. A térnyerése mostanra riasztóvá vált: kétségkívül az egyik legnépszerűbb, s egyben az egyik legveszélyesebb élénkítőanyag lett a fiatalok körében. Ráadásul a dél-dunántúli használat feltűnően előre tört. Ezzel az információval kereste a kapcsolatot prtálunkon keresztül a legszélesebb somogyi nyilvánosság felé Zsoldos Andrea, az INDIT közalapítvány somogyi Tükör drogambulanciájának vezetője, és Jakab Júlia pszichológus.

– A mefedron egyelőre legális drog, mert nem szerepel a kábítószereket felsoroló anyagok listáján, így az internetről vagy terjesztőktől könnyen beszerezhető – mondta Zsoldos Andrea. – Ha lehet mondani, még ennél is nagyobb baj, hogy nem ritkán „felütik” az anyagot, tehát keverik valamilyen ismeretlen hatóanyagú szerrel.

– Több mefedronhasználó klienssel is találkoztunk a közelmúltban, a minap két hetes használat után jelentkezett nálam egy dombóvári fiatalember – mondta Jakab Júlia. – Nagyon rossz állapotban volt, s általában is elmondható, hogy feltűnően sok a szerrel kapcsolatos negatív visszajelzés.

A növénytápként és porszívó-illatosítóként forgalmazott szert a hazai hatóságok először tavaly találták meg fehér por, kapszula, kristály és folyadék formájában. A szer hatása 2-3 óráig tart, amit erős hiányérzet követ, később rémálmok, depresszió, lehangoltság, álmatlanság, izzadás, esetleg orrvérzés is lehet a tünetek között.

A Tükör drogambulancia munkatársai azt tanácsolják a fiatalok szüleinek, hogy beszélgetéssel, odafigyeléssel igyekezzenek bizalmas kapcsolatot kialakítani gyerekeikkel. A megváltozott viselkedés rossz előjel lehet, de nem feltétlenül, hiszen a kamaszkorba belefér a korábban szokatlan magatartás.

A mefedront egy magyarországi kérdőíves vizsgálat eredményei szerint használói – átlagosan 20 év körüli fiúk – hangulatjavítás (70 százalék), az észlelés és jóérzés fokozása (70 százalék), a társas érintkezés előmozdítása és fokozása (60 százalék), az önismeret, önvizsgálat (40 százalék), és a kíváncsiság kielégítése (40 százalék) miatt fogyasztják és hatásait leginkább az MDMA/Ecstasy (75 százalék), kokain (50 százalék) és speed/amfetamin (38 százalék) hatásaihoz hasonlítják.

Zsoldos Andrea szerint számukra az ártalomcsökkentés kikerülhetetlen feladat.
– Fontos, hogy első körben eljussunk legalább a biztonságos fogyasztásig – mondta a drogambulancia vezetője. – A tűcsere akciókkal sok életet mentettünk meg. Ha már valamennyire megbíznak bennünk a kliensek, és elfogadják a segítségünket, akkor van lehetőségünk tovább menni. Keressenek bennünket a szülők, pedagógusok bátran, ha kérdéseik vannak...Mefedron a tiltólistára kerülés előtt

Az Európai Unió (EU) egész területén betiltaná a mefedron tartalmú drogot az Európai Bizottság, jelentették be a minap Brüsszelben. Az ecstasyhoz hasonló, de akár halált is okozó kábítószert a EU tizenkét tagállamában lehet kapni az interneten, és 15 országban számít illegális drognak. Csak Nagy-Britanniában és Írországban 37 ember halálát okozta a mefedron, és az unió más tagállamaiban is ketten haltak meg tőle.

A hazai szakminisztérium a napokban jelentette be: javaslatot tesz arra, hogy minősítsék kábítószernek a partidrogként használt mefedront.

Megették a fiatalok a Katit

A pszichoaktív, stimuláns szert por, kapszula vagy tabletta formájában árulják az utcán illetve a világhálón: fürdősónak vagy növényvédő szernek álcázva lehet kapni. Hatása hasonló az ecstasyhoz vagy a kokainhoz. A minap egy iskolában négyen lettek rosszul mefedron miatt. Zacher Gábor toxikológus szakorvos akkor elmondta: az utóbbi pár hónapban az osztályukra került betegek leggyakrabban a Katinak (máskor Zsuszinak, Mefisztónak) becézett mefedron hatása miatt lettek rosszul. Vélhetően azért választják egyre többször ezt a szert, mert még legális, tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!