Közélet

2010.11.16. 07:29

Per indul a dohánygyár ellen a selejtes cigaretták miatt

Bepereli a dohánygyártót egy somogyi férfi, mert dohány helyett csak port szívott. Kifúrt füstszűrőjű szálra gyújtott rá ugyanis, amilyen elvileg nem kerülhetne forgalomba.

F. Szarka Ágnes

– Nagyon régóta dohányzom – mondta olvasónk, aki kérte nevének elhallgatását. – Ha már megvan ez a káros szenvedélyem, a pénzemért elvárnám a lehető legjobb szolgáltatást. A hazánkban jelenleg kapható egyik legdrágább cigarettát szívom. Legutóbb egy kifúrt füstszűrőjű szálra gyújtottam rá, a szám telement valamilyen porral. Utólag tudtam meg, hogy ez egy mintavételi szál volt, a füstszűrő és az aktív szén minőségét ellenőrizték ily módon. Azon túl, hogy a dohánygyárak nem tesznek annyi cigarettát a dobozba, amennyit kellene, s nincs annyi dohány a cigarettában, amennyi kellene, a fogyasztók panaszaival gyakorlatilag nem foglalkoznak.

Olvasónk elmondta, azonnal felvette a kapcsolatot a dohánygyárral, hogy orvosolják a panaszát. Ígéreten kívül mást nem kapott.
– Ígértek egy futárt, aki két napon belül felkeres, de nem jött. Állították, hogy folyamatosan keresnek telefonon, de nem érnek el. A telefonom éjjel-nappal be van kapcsolva, nem fogadott hívást, a dohánygyártótól nem jelzett. Végül úgy döntöttem, pert indítok. Arcátlanság, amit a dohánygyárak művelnek. Előre ellenőrizhetetlen, mi van a dobozban. Utólag pedig nincs hol reklamálni, illetve nem foglalkoznak a panasszal. Ez a fogyasztó megtévesztése.

Halas Ernőné, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Dél-dunántúli regionális igazgatója egy áprilisi vizsgálatra hivatkozva azt mondta, hogy a cigaretták rendben vannak.

– Átfogó laboratóriumi vizsgálatot végeztünk az egész országban – mondta Halas Ernőné –, régiónként 40-40 csomag, szúrópróba szerűen levett cigarettával. Az Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság nemzetközileg elismert, élelmiszer és vegyiáru laboratóriumában szálanként vizsgálták többek közt a nikotin, a kátrány és a szénmonoxid milligrammját, a füstszűrő hatékonyságát, a cigaretták átmérőjét, hosszát és tömegét. Megállapították, hogy valamennyi összetevő megfelelt az elvárásoknak, illetve egyezett a dobozon lévő fogyasztói tájékoztatással. Egy vásárló, laboratóriumi felszerelés nélkül ezeket a paramétereket nem tudja mérni.A világ túlsó felén egyáltalán nem szokatlan, hogy valaki pert indít egy dohánygyár ellen. Általában a cigaretta okozta visszafordíthatatlan egészségkárosodás jelenti az ürügyet. Arról is gyakran ír a sajtó, hogy a cigarettát gyártók súlyos milliókat fizetnek a felperesnek. Somogyban azonban arra nem volt még példa, hogy valaki egy nagy dohánygyárnak menjen neki. Sőt! A jogi procedúrát nem az egészség megőrzése érdekében indítja, hanem a dohánygyár packázása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!