Közélet

2010.11.08. 15:00

Rizs helyett langalló, somogyi ételek a kínai piacon

A hatmilliós Ningbóban, a Magyar Élelmiszerek és Borok Központjában önálló helyiséget kap ingyenesen Kaposvár, amelyben bemutathatja a somogyi megyeszékhely a helyben gyártott élelmiszereit. Ez az egyik eredménye Szita Károly polgármester múlt heti, kínai látogatásának.

Márkus Kata

A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokról tárgyalt Szita Károly kaposvári polgármester Kínában a múlt héten. A látogatás célja az volt, hogy a somogyi megyeszékhelyen előállított élelmiszerek megjelenhessenek a kínai piacon.

Szita Károly nyolc nap alatt öt jelentős városban, Cixiben, Sanghajban, Hangcsouban, Ningboban és Pekingben folytatott tárgyalásokat. Egyebek között találkozott Cixi polgármesterével és főtitkárával, a Ningbo Szabadkereskedelmi Övezet elnökével is, valamint Kína egyik leghíresebb és legvirágzóbb városa, Hangcsou vezetőivel is.Kaposvár polgármestere távol-keleti látogatásán konkretizálta azt a közös fejlesztések elősegítése érdekében kötött megállapodást, amelyet még júliusban szentesített Cixi polgármesterével a somogyi megyeszékhelyen. – Ennek értelmében a városok ösztönzik a befektetési, kereskedelmi, technikai és más területeken való együttműködést a vállalkozásaik közt – hangsúlyozta Szita Károly –, partnereket ajánlanak egymásnak. A látogatás komoly eredménye, hogy a hatmilliós Ningbóban létrehozandó Magyar Élelmiszerek és Borok Központjában önálló helyiséget kap ingyenesen Kaposvár, amelyben bemutathatjuk a Kaposváron gyártott élelmiszereket. A kínai piacra egyébként nem könnyű bejutni, ez a bemutatóterem azonban lehetőséget nyújt erre.

A kaposvári delegáció részt vett az országban zajló élelmiszeripari expón, ahol valamennyi nagyobb ország kiállította termékeit. A látogatás célja volt továbbá, hogy a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésével minél több kaposvári cég előtt nyíljon meg a kínai piac. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!