Közélet

2010.11.16. 17:28

Rózsaszín lufikkal a mellrák ellen

Még mindig nem terjedt el a köztudatban, hogy a megelőzés jóval olcsóbb a kezelésnél.

Füleki Tímea

Több mint ötvenen vonultak végig rózsaszín léggömbökkel Lengyeltóti utcáin azért, hogy a mellrák elleni küzdelem fontosságát hirdessék. A Magyar Rákellenes Liga helyi szervezete először szervezte meg a csendes felvonulást, melyhez az emlőrákról szóló szakorvosi előadás kapcsolódott. Figyelemre méltó, hogy a programon nem csupán a liga tagjai és felnőtt érdeklődők vettek részt, hanem a helyi általános iskolából is meghívták a hetedikes, nyolcadikos lányokat, hogy a tizenévesek idejében átérezzék az ügy fontosságát.

– A megelőzés és a korai szűrés a legfontosabb – idézte a szakorvosi álláspontot Nyers Györgyi, a Magyar Rákellenes Liga lengyeltóti szervezetének vezetőségi tagja, aki elmondta: minden nőnek komolyan kell vennie a kétévenkénti mammográfiai és ultrahangos szűrést, s egyébként is azonnal szakorvoshoz kell fordulnia, ha bárminemű elváltozást észlel.– Még mindig nem igazán terjedt el a köztudatban, hogy a megelőzés mind az egyén, mind pedig a társadalombiztosítás számára jóval olcsóbb a kezelésnél – így a tóti felvonulás szervezője. Hangsúlyozta: a lehető legegészségesebb életmód ezért különösen lényeges.

Százhatvanan a rák ellen

A Magyar Rákellenes Liga lengyeltóti szervezete éppen öt esztendeje működik, a rózsaszín lufis felvonulást szándékosan az alapítás évfordulójára időzítették. Tagságuk megyei szinten is kimagasló: immár 160-nál többen vannak, nem csupán tótiak, hanem a kistérség szinte valamennyi településnek lakói. A környéken jól ismerik tevékenységüket, sokan saját megbetegedésük után keresik fel őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!