Közélet

2010.11.25. 07:00

Szenvedélybetegeket gyógyít a Szerencsejáték Zrt. kampánya

Fix számokkal kénytelen az ember egy életen át ötöslottózni. Ez esetben a játék abbahagyása lenne a kockázat. Jellemzőbben viszont a játék folytatása lehet az. A Szerencsejáték Zrt. a játékosok mellé állt.

Balassa Tamás

Vajon miért éri meg a játéktól függő cégnek a játékfüggőség ellen kampányolni? – ezzel a kétségkívül logikus kérdéssel fordult szomszédjához egy középkorú úr az egyik kaposvári lottózóban, ahol a Szerencsejáték Zrt. fogadókat fogadott. A találkozón, amelyre a sajtót is meghívták, a játékszenvedély elleni kampányról, és a fogadás egyéb veszélyeiről: az illegális szolgáltatókról beszélt Csősz Violetta területi igazgató és Tulik Ágnes szóvivő. Választ kapott a fenti kérdés is.

– A szolgáltatónak nem lehet célja a függőség, hiszen a szenvedélybeteggé váló játékosok előbb-utóbb kihullanak a rendszerből. A hosszú távú cél csak a rendszeres, de mértéktartó játék lehet – fogalmazott előadásában Demetrovics Zsolt, az ELTE adjunktusa. – A szenvedély gyakorta pozitív dolog és nincs más tünete, mint hogy a házastársunk nem örül nekünk. A szenvedély akkor válik betegséggé, ha valamilyen ártalom jelenik meg. Tanulmányaiban vagy a munkájában elmarad a fogadó, adósságai lesznek, családi kapcsolatai megszenvedik a játékot, élete felborul.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A hosszú távú cél a rendszeres, de mértéktartó játék
[/caption]
Magyarországon 100 ezerre tehető a játékfüggők száma, és többször ennyien lehetnek a szenvedélybetegséggel veszélyeztetettek. A Szerencsejáték Zrt. ezért országos kampányt indított, és a mértéktartást állította a középpontba, Maradjon játék! szlogennel. Információs füzeteket adtak ki, amiben a nemzeti lottótársaság figyelmeztet a túlzásba vitt szerencsejáték következményeire. Internetes honlapján teszteket, kutatásokat közöl, és megismerhető, hogy a termékeket veszélyességi szempontból hogyan minősítik. A cég több egészségügyi szervezettel is együttműködik, és korlátozza a 18 éven aluliak részvételét a játékokban. Biztonságot jelent, hogy az interneten keresztül játszható termékeinél önkorlátozásokat állíthat be minden felhasználó.

A felelős játékszervezésről és a társadalmi felelősségvállalásról szóló találkozó idején a szelvények feladása természetesen zavartalan folyt: a sportfogadók számára az időtényező, a meccsek kezdete igen lényeges szempont. Két kaposvári fiatalembertől tudakoltuk az okos szerencsejáték-filozófia szabályait.

– Kis összeg, több kötés – vágta rá a 20 éves Konczlik Krisztián. A labdarúgáskedvelő, FTC- és Real Madrid-szurkoló, futballbíróként is működő Krisztián két éve játszik. A legnagyobb nyereménye 25 ezer forint volt, 1000-ből nyerte. Miután csak hat meccset tett meg, ez annyit jelent, több nagy odds-os volt köztük. Hármat döntetlenre tippelt, ezeket tutira nem „tutira” tette. Mégis bejött.

Martin Roland 18 éves, szintén Fradista-Reálos, az angol ligából a Manchester Unitedet kedveli. Két-három ezerrel játszik, hetente egyszer-kétszer. Éppen vesztésben van.
– C- vagy D-csapattal állt ki az Arsenal – méltatlankodik –, nem vették komolyan, elment rajta a kötésem. Hármat buktam, de ez csak játék. Az Arsenal-győzelem 1,86-os szorzóval fizetett, a Braga 3,70-nel. Nem jött be.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kis összeg, több kötés
[/caption]
A Tipp-Mixelő fiatalok mindig csak a közeli meccsekre tesznek, hogy ne kelljen napokig körmöt rágni. Így is kellemetlen, ha nyolc eltalált eredmény után a 9. meccsen, esetleg az utolsó percekben úszik el a játék. Mert az élet nagy játékos.– Mindig egy meccsen megy el – így Roland. – Egyszer a Barcelonán buktam el egy kilences kötést, hát, nem volt jó érzés – mondta Roland, aki 400-500-as alaptéttel játszik, és 15 ezer volt legnagyobb nyereménye.
Ők, mint mondták, megtudnak állni, és ha nyernek, akkor sem dorbézolják el a „könnyen jött pénzt” a legközelebbi fogadóirodában. De nem mindenki van ezzel így.
– Egy haverunk egy ezresből nyert tízezret – vette át a szót Krisztián –, feltette, csinált belőle 20-at, feltette, csinált belőle 60-at, azt is feltette. De ezt már nem kellett volna...

A kampány hatására többen elmentek pszichológushoz

A játékszenvedélyről szóló társadalmi felelősségvállalásuk előtt le a kalappal, de nem titkolt céljuk az sem, hogy a bizalom révén a fogadók a Szerencsejáték Zrt.-nél költsék el a pénzüket – szegeztük a kérdést Tulik Ágnes szóvivőnek.

– Szerintem mindkettő a felelősség körébe tartozó téma, hiszen nálunk biztonságban vannak a fogadók, szemben számos illegális, akár internetes felülettel. A garantált nyereménykifizetés, a reklamáció lehetősége sem általános mindenhol. Sok a negatív tapasztalat, a szolgáltatók közül sokan külföldi bejegyzésű, nem nettó a nyeremény, így az adózás is kérdéses.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tulik Ágnes, Szerencsejáték Zrt. szóvivője
[/caption]
A játékszenvedély elleni fellépés fogadtatásáról a szóvivő azt mondta: több fogadóról tudnak, akik a kampányukban hallottak, a pszichológiai ismeretek hatására kezelésre jelentkeztek a szakembereknél. A figyelemfelhívás volt az alapvető céljuk a szenvedély kialakulása ellen és a biztonságos játék mellett, és ez úgy tűnik, sikerült, tette hozzá.

A turné során élénk beszélgetések alakulnak ki. Kaposváron az egyik régi fogadó azt mondta: a halmozódó nyereményalappal, a nagy nyereménnyel a függőséget növelik. Tulik Ágnes azt mondta: a halmozódás, különösképpen az 1 milliárd feletti ötöslottó-nyeremény új, fiatalabb játékosokat hoz. Hozzátette: ha valaki nem nyer, azzal mindenki nyer, hiszen a bevételek a kulturális alapot támogatják. Egy másik játékos a kézi húzás mellett kardoskodott, mondván, a gépiben nem bízik. A szóvivő, erről annyit mondott, a húzás mindig nyilvános, és annak rendszere mindenki által megismerhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!