Közélet

2010.11.24. 07:00

Szombaton 350 ezer tudat módosul a tízmillió függő országában

Mindannyian függőségektől szenvedünk, bár sokszor ennek nem vagyunk a tudatában. Zacher Gábor toxikológus szerint a cél az, hogy tartósan önmegtartóztató legyen valaki.

Jeki Gabriella

Akár az internetezés, de az sms-ezés is függőséget okozhatnak – derült ki Barcson. Egészséget a barcsi kistérségben címmel kezdődött programsorozat, melyben Zacher Gábor főorvos, a Péterfy Sándor utcai Kórház klinikai toxikológiai osztályának vezetője kijelentette: tízmillió függő országa vagyunk. Ahogy elmondta: ő maga is szenved olyan függőségekben, mint például a munkaalkoholizmus, csokoládéimádat, edzésfüggőség, nikotin- vagy teaszükséglet.

– Számtalan olyan függőségünk van, amivel úgy tudunk együtt élni, hogy szinte semmi bajunk nem lesz tőle – mondta a toxikológus. – Amióta az emberiség van, azóta kísértenek minket a szerek, még ha nem is az olyan durvákra gondolunk, mint az alkohol, játékszenvedély vagy a kábítószer.

Amióta az ezüstgombos, piros címkés Levis farmer lett a vágyálmok netovábbja, amikor a Trapper farmer, szimatszatyor, és alföldi pacsker vitte a prímet, miközben a Rolling Stones zenélt, virágzik a „szex és rock and roll” korszak. A ’90-es évek óta komoly szerephez jutottak a szerek. Ma szombatonként Magyarországon mintegy 350 ezren használnak valamiféle pszichoaktív szert. Ebben benne vannak azok is, akinek mindegy, milyen nap van, mert függőként minden nap használnak valamit, és az a 14-15 éves fiatal is, aki ma életében először nyúl hozzá például egy kis marihuánás cigihez, erre iszik még egy energiaitalt is, végzetes kombinációt készítve.

Zacher Gábor azt mondja, sokkal több legális szer van, mint illegális; ha az ember ártani akar magának, akkor nem ismer határokat. Elmesélte: a minap egy fiú, bosszút állva nagymamáján, annak kedvenc növényébe, egy diffenbachiába harapott – az oxálsav miatt szája, nyelve, szájpadlása a bantu négerekéhez hasonlóan dagadt be, de szerencsére az adag nem bizonyult halálosnak.A toxikológus hozzátette: az Interneten rendelt szerek könnyen és gyorsan, észrevétlenül jutnak az otthonainkba. Barcsi látogatása reggelén a kórházban két 15 éves fiúval találkozott, akik a mexikói indiánoktól származó látnok zsályát használtak, amely az orvostudomány jelenlegi ismeretei szerint a legintenzívebb hallucinációs élményt okozza: az egyik nyihogva röhögött mindenen, a másik egyszerűen nem tudott beszélni.

A főorvos szerint azért próbáljuk ki a pszichoaktív szereket, mert egyszerűen kíváncsiak vagyunk, másrészt sokan szenvednek úgynevezett ementáli szindrómában, ahol a sajton látható lyukakhoz hasonlóan, különböző réseket akarnak egy-egy szerrel bepótolni.

Tanácsok, tippek
1. Ne veszítsük el a normál családi színtereinket!
2. Merjünk bizonyos dolgokra nemet mondani.
3. Alakítsunk ki megfelelő értékrendet a szülői oldalról!
4. Ha valaki mégis szeretne pszichoaktív szert fogyasztani, az 0 mg-ot próbáljon, mert az ennél több testi és pszichés elváltozásokat okoz.
5. Stop for a minute – várj egy percet, gondold át, próbálj meg helyesen dönteni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!