Közélet

2010.11.23. 19:04

Traktornyomtól retteg az autós, életveszélyes sár az utakon

Más emberek életét veszélyeztetik azok a személyek, akik nem takarítják le a sarat az utakról. Az utóbbi napokban többen is jelezték szerkesztőségünknek hogy csúszósak az utak, mivel a betakarításról érkező traktorok felhordják a földet.

Harsányi Miklós

Somogyvár és Osztopán között egy nagyjából 700 méter hosszú szakaszon annyira sáros volt az út jobb oldala, hogy át kellett térnem a bal szakaszra – osztotta meg hétvégi autós élményét portálunkkal kedden Müller János, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének megyei titkára. Azt mondta: senkinek nem szabad veszélyeztetnie az úton lévőket. A rossz időjárás következtében megcsúsztak a mezőgazdasági munkálatok, a termelők mentik a menthetőt, ám ebben a helyzetben sem szabad megfeledkezni az alapvető kötelességről.

– Aki felhordja a sarat az útra, azonnal tegyen rendet – hangsúlyozta. – Tagtársaink körében magától értetődik, hogy az előírásokat betartják. Felelősen kell gondolkodnia minden termelőnek.
Orci és Zimány közeléből szállítják el a kukoricát a toponári mezőgazdasági zrt. munkatársai. A napokban helyeztek ki egy táblát, amely a gépkocsivezetőket a csúszásveszélyre figyelmeztette.

– Amilyen gyorsan csak lehet, kollégáim lapáttal és söprűvel letakarítják a sarat a bekötőútról is – magyarázta Csécsei János, a zrt. elnöke. – A terményszállító pótkocsis traktorokról potyoghat le a föld, de valamennyi dolgozónk tudja a kötelességét.

Pécsi Norbert, a Magyar Közút szóvivője korábban arra hívta fel a figyelmet: a jogszabály előírja, hogy aki a közutat beszennyezte, az köteles a veszély elhárításáról gondoskodni. Ha ezt nem teszi meg, az közlekedési szabálysértésnek minősül.

A fontos előírásokról szólva jelezte: a szilárd burkolatú közúthoz csatlakozó földút kezelőjének, illetve tulajdonosának meg kell akadályoznia, hogy a járművek a földútról földet, iszapot hordjanak fel a közútra. Ez azt jelenti, hogy a földútnak megfelelő hosszúságú, úgynevezett sárrázó burkolattal kell rendelkeznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!