Közélet

2010.11.17. 10:35

Túlságosan nedves, ezért áll még lábon a kukorica

Hiába a pár napos felmelegedés, az elmúlt hetek hátrányait nehezen hozzák be a somogyi agrártermelők. Még több mint 20 ezer hektáron áll lábon a kukorica. – A természet nem viseli gondját a termelőknek – fakadt ki több gazdálkodó.

Harsányi Miklós

Az utóbbi hetekben vontatottan haladt a kukorica betakarítása. Most, ahol csak lehet, teljes erőbedobással dolgoznak az agrárvállalkozók. Tóth István, a megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság korábbi igazgatója szerint sietni kell a munkával, mert egyre nagyobb a kár. Egyaránt pusztítanak a négylábú és a kétlábú károkozók... A tolvajok számlájára egyre tetemesebb veszteség írható.

– Idén sok minden összejött – panaszkodott Kövesdi Imre, a szentgáloskéri Agrária Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője. – A búzavetést a héten fejezzük be, a kukorica betakarítása még javában tart. Kár, hogy nálunk is jó pár vizenyős tábla található, amelyre géppel nem lehet ráhajtani.

A 790 hektárnyi kukoricából félezret már levágtak. Részben a sok csapadékkal hozható öszszefüggésbe a tavalyinál gyengébb átlagtermés. Az elmúlt évben hektáronként 9,1 tonna volt a hozam, idén nyolc tonna alá esett a hozam. A szakember úgy fogalmazott: lehet, hogy ennek máshol örülnének, de a szentgáloskériek korántsem elégedettek. – Ráadásul igen nedves a kukorica – magyarázta Kövesdi Imre. – A szem nedvességtartalma 20-23 százalék, de a betakarítás kezdetén még 26-os volt a mutató.

Jancsekity Ferenc, a somogyvári mezőgazdasági zrt. elnök-igazgatója kedden azt mondta: az időjárás náluk is megnehezítette a munkát. A lapos részeken összefolyt a víz, a kukoricát ezért nem szedték le. Legfeljebb akkor merészkednek oda gépekkel, ha majd kemény fagy lesz. A 950 hektárnyi kukoricából egyébként bő 100 hektár még mindig lábon áll. Az átlaghozam pedig 20 százalékkal gyengébb, mint amit a korábbi években megszoktak.– Magas a szárítási költség – ismertette a nehézségeket Jancsekity Ferenc. – Idén nagyjából a 20 millió forintot is megközelítheti, a múlt évben viszont a felét sem érte el. A kukoricáért kapott átlagár némileg kompenzálja a magas költségeket.

Egy tonna kukorica megyénkben átlagosan 46-47 ezer forint. Nagy árkülönbségek figyelhetőek meg ezen a szakterületen is. S az sem mindegy, hogy ki, mikor kötötte meg a szerződést. A tavaszi hónapokban aláírt megállapodások gyakorta 30-35 ezer forintos tonnánkénti árról szólnak... A megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalban kérdésünkre kedden elmondták: Somogyban  112 ezer hektáron kívántak kukoricát termeszteni. Tegnapig ennek 72,5 százalékát betakarították. 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!