Közélet

2010.11.14. 14:36

Újabb kamerák a belvárosban, mindenhol figyelnek

Színre fújt biztonsági kamerákat helyeztek el Kaposváron. Még az új kultúrpalotára is jut a berendezésből: a belvárosban szinte mindent "láthatnak" a készülékek segítségével.

Harsányi Miklós

Távolról meglehetősen nehéz észrevenni a kamerákat, meglehetősen jól beleolvadnak a környezetbe. A városházán kívül a Szivárvány kultúrpalotára és a belvárosi diszkó szomszédságában, a népjóléti igazgatóság egykori épületére is felszereltek egy-egy berendezést. Úgy tudjuk, az épületek színkódját megkapta a gyártó, s ez alapján készült el a maroknyi készülék, amelynek darabja meghaladja a 100 ezer forintot.

– Na, a tolvajok, a rongálók és az éjszakaii balhézók elhúzhatnak innét – kommentálta a belvárosi kamerahálózat fejlesztését egy műszaki szakember. Tény: akár száz méter távolságból is beazonosítható a személy arca, illetve leolvasható az arra haladó gépkocsi rendszámtáblája.

Sereg István, a kivitelező Vidi-Comp műszaki munkatársa érdeklődésünkre elmondta: a berendezés interneten keresztül továbbítja a jeleket. Teljesen zárt a technológia, a kamera 360 fokos szögben körbeforgatható. Nappal és éjszaka, valamint korlátozott látási viszonyok közepette is működik a berendezés.

– A Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal úgy engedélyezte a kameratelepítést, hogy csak színre festett készülék helyezhető el – hangsúlyozta Nagy Tamás, a kft. ügyvezető igazgatója. – A kamerák a közbiztonság erősítését segíthetik. A jogszabály által előírt módon működik majd november közepétől a rendszer.Tilosban parkolókat is figyelnek

A somogyi megyeszékhelyen 2003. óta működik közterületi kamera rendszer, amely jelenleg 13 kamerát foglal magába – közölte érdeklődésünkre Bíró Gábor megyei rendőrségi szóvivő. – Ennek segítségével közlekedési, közbiztonsági, bűnügyi és bűnmegelőzési feladataink ellátását tudjuk segíteni, kiegészíteni. A kamerák képe számtalan esetben segítette már nyomozásainkat.

A balesetek helyszínelése során is segítségünkre van a kereszteződésekben az adott kamera által rögzített kép a baleset pontos mechanizmusának megállapításához - tette hozzá Bíró Gábor. A kamerák emellett lehetőséget adnak részünkre a megállás tilalmát megszegőkkel szembeni szankció alkalmazására is. 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!