Közélet

2010.11.02. 16:36

Utolsó pillanatig ragaszkodnak bérelt helyükhöz a politikusok

A választási plakátok közül nem egy egészen biztosan a határidő után is ott marad a közterületeken.

Balassa Tamás

Kihasználták az időt a jelölőszervezetek: a választási plakátok nagy részét többük az utolsó pillanatig a közterületen hagyta. Meglehet, az előttük lévő hosszú nélkülözés okozta ezt, hiszen amíg az elmúlt másfél évben három választás is volt, addig az elkövetkező három és félben egy sem lesz. A plakátok közül nem egy egészen biztosan a keddi határidő után is ott marad a közterületeken, ezek eltávolításáról az önkormányzatok gondoskodnak, és a költségeket a megrendelőkre terhelik.

Az októberi helyhatósági választásokkal nehéz időszak zárult le a választóknak és választottaknak egyaránt. A folyamatos kampány ideje azonban lejárt. A törvény egy hónapos határidőt szab a plakátok eltüntetésére. Ez az egy hónap azonban eléggé eseménytelenül telt, mert amíg a mobil önkormányzati felületeket általában gyorsan beszedték, addig a bérelt helyekhez erősen ragaszkodtak a megrendelők.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Raktárba kerültek az összeszedett hirdetmények
[/caption]
Megyeszerte alig-alig mozdultak a villanyoszlopokon látható „elefántfülek”, s nem találtak maguknak új hirdetőt az óriásposzterek. Mindkét felület médiacégekhez kötődik, a kirakásuk és a beszedésük is. Minden hirdetmény az ő tulajdonuk. Információnk szerint Somogy több településén tűntek el elefántfülek, és ezek ügyében a tulajdonosok feljelentést is tettek ismeretlen tettesek ellen.

Kaposváron az önkormányzat által kihelyezett és rendre nagy ragasztási háborúkat előidéző furnérlemezeket a választásokat követő napokban beszedte a városgondnokság, tájékoztatott kedden Hartner Rudolf. Az időjárási és ideológiai viszontagságoktól gyötört táblákat egy raktárhelyiségben helyezték el, jelszavak és mosolyok immár funkció nélkül várakoznak az új idők új kihívásaira. A megyeszékhelyen kedden minden közterület-felügyelő azzal a céllal is járta az utcákat, hogy a kint felejtett plakátokról képet kaphasson a város, tudtuk meg Kéki Zoltán címzetes főjegyzőtől. Ezt követően összegzik a tapasztalatokat, és ha kell, jelzik a kifogást a választási szervezeteknek.Keddi somogyi helyzetképünkben egyébként elviselhetőnek találtuk a helyzetet. Hagyományosan a legolcsóbb, de egyúttal a legnehezebben eltávolítható, villanyoszlopra és buszvárókra enyvezett plakátok terén vannak a legnagyobb elmaradások. Nem egy választási mosoly még tavaszról üzen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!