Közélet

2010.12.13. 08:33

Drágulhat a hal ára, az árvízek nem kedveztek a termelésnek

Haltermelésben az országban Somogy vezeti a középmezőnyt. Tavaly 2696 és fél hektárnyi halastóból több mint kétezer-kétszáz tonnát halásztak le.

F.Szarka Ágnes

Havranek Mihály halászati főfelügyelő szerint felemás évet zártak.
– Van olyan társaság, akinek nagyon jól sikerült az idei év – mondta Havranek Mihály. – A tavalyival ellentétben – amikor kevés volt a víz – az idén pontosan a vízbőség okozott gondot. A Somogysárd környéki tavaknál például a nagy esőzések miatt átszakadt a gát, és óriási károkat okozott. Az időjárás nem igazán volt kegyes a haltermelőkhöz. A fő nevelési időszakban,amikor igazán jó idő kellene május végén, június elején lehűlt a levegő, sok volt a csapadék, ami nem kedvező az ivadékoknak. A májusi harcsa ívást is visszavetette az időjárás, de a júniusi meleg meghozta a halak ívási kedvét, ami egyáltalán nem jellemző.

A halfogyasztás országos átlaga kettő és fél, három kiló között mozog, és nagyon hektikusan alakul. A hazai halágazatot sújtja, hogy az édesvízi halak nehezen bírják a versenyt a tengeriekkel.
– A Haltermelők Országos Szövetsége több kampányt is indított az édesvízi halak fogyasztásának reklámozása érdekében, de ezek a próbálkozások nem voltak igazán sikeresek – fejtette ki Havranek Mihály. – A hazai halak között dominál a ponty, közel egymillió 127 ezer kilót halásztak le belőle, többet, mint az összes többi halból. De erősödnek a külföldi versenytársak is. Külföldi halat nem lehet hazai halastóba telepíteni, de az áruházak pultjaiban minden további nélkül megjelenhetnek.Mivel az árvizek és az eső sem kedvezett a termelésnek, a prognózis szerint  húsz százalékkal kevesebb hal lesz az ünnepi piacokon. Így viszont a ponty ára 800-1100 forint között lesz kilónként.

Szíj Kornél haltermelő és értékesítő szerint az akciós halár megnöveli a vásárlási kedvet.
– Eddig úgy látjuk, hogy a tavalyinál nagyobb az érdeklődés az édesvízi halak iránt – mondta Szíj Kornél. – Ennek oka lehet, hogy az áruk, szemben a tengeri halakéval az elmúlt évben nem emelkedett.

Kovács Csaba halkereskedő úgy látja, hogy előbb kezdődött az idei karácsonyi halszezon.
– Talán az ünnepek előtti sorban állást akarják elkerülni, az emberek – mondta, – de már érezhetően elindult a szezon. Tavaly három és fél négy tonna édesvízi halat értékesítettünk. Ilyenkor karácsony előtt nagyobb keletje van, mint a tengeri halaknak. Az árakat az előző évhez képest nem változtak.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!