Közélet

2010.12.02. 12:00

Faluközpont eladó: adósságrendezés a kultúrház árából

A kultúrház és a községháza alsó szintje is szerepel azon a listán, amin a nemesvidi önkormányzat ingatlanjait kínálják eladásra.

Vigmond Erika

Hivatalosan, a cégközlönyben is megjelent az értékesítendő nemesvidi ingatlanok listája. Harmath István polgármestertől megtudtuk: a forgalomképes ingatlanokat hirdették meg, köztük termőföldeket, erdőt, szolgálati lakásokat, a kultúrházat és a községháza alsó szintjét, ahol üzlethelyiségek vannak. – Jelentkező eddig még nem volt nálam – tette hozzá a polgármester.

Az adósságrendezési eljárásban, a település pénzügyi gondnoka Veres-Bocskay Katalin kérdésünkre elmondta: a hirdetési árak alapján úgy 45-50 millió forint jöhetne be összesen. Ennyivel csökkenne a falu mintegy 350 millió forintos adóssága. Hozzátette azt is: már az is pozitív eredménynek számít, hogy az eljárás alatt érkező számlákat rendezni tudták.


Nagyobb térképre váltás

A község akkor került bajba, mikor 2006-ban szomszédos településekkel együtt szennyvíz-beruházási programot kezdett. A 60 százalékban állami támogatással megvalósult, 928 milliós fejlesztéshez Nemesvid az önrészhez 150 millió forintos hitelt vett fel. Ehhez még hozzájött az a 170 millió forintos, svájci frank alapú kölcsön, amit a beruházásra létrejött vízi közmű társulat igényelt.Időközben a svájci frank árfolyamának változása a háromszorosára emelte a havi törlesztőrészletet, amit már képtelenek voltak teljesíteni a költségvetésből. A saját bevétel pedig minimális mértékű. A bíróság adósságrendezési eljárást rendelt el idén júniustól, és pénzügyi gondnokot rendelt ki. Az eljárás december 10-ig tart.


Adósságkezelési eljárás

Az adósságkezelési eljárásban a bírósági végzéstől kezdve válságköltségvetés lépett érvénybe Nemesviden. Ez annyiban tér el az önkormányzatok általános költségvetésétől, hogy szigorú gazdálkodással kizárólag kötelező feladatokra van pénz. A fejlesztések, az önként vállalt, vagy úgynevezett jóléti feladatok finanszírozására nincs lehetőség. Pénzügyi gondnok felügyeli a kifizetéseket. Két út lehetséges: egyesség a hitelezőkkel, vagy bírósági vagyonfelosztás. Az elsődleges cél, az egyesség.

Vigmond Erika -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!