Közélet

2010.12.14. 07:23

Itt hon, otthon: csak választójog nem jár a honosítással

Igen nagy az érdeklődés az egyszerűsített honosítás iránt Somogyban. A kettős állampolgárságként ismert jogszabály januártól jelent könnyítést. Már Somogyba telepedett és még a határon túli magyarlakta területeken élők egyaránt érdeklődnek.

Balassa Tamás

Ennél többet sem az érdeklődők számáról, sem egyéb jellemzőikről nem közölt kérdésünkre a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. Szilágyi Sándor, a hivatal regionális igazgatóságának kaposvári irodavezetője elmondta: az apparátus készül az év elején várhatóan megnövekvő feladatokra. Nagyobb terhelést márciustól jelentkezik majd a munkájukban, amikor a hagyományos szezonális kérelmek megsokasodnak. Ez javarészt a hazánkban időszakosan tartózkodó németek és a szintén időszakosan, nyári munkákra érkező románok ügyforgalma miatt van.Ma mintegy 6-7000 körüli a különféle jogcímen huzamosabb ideig Somogyban tartózkodó külföldiek száma. Hazánk uniós csatlakozásával, majd a környező országok, Románia és Bulgária integrációjával, a szerb, macedón és montenegrói vízummentességgel (készülőben Albánia és a Bosznia-Hercegovina mentessége is) alaposan átrajzolódott a migráció képe. A „vándorlás” jellege is változott, de a megye népszerűsége nem csökkent, sőt: a korábban regisztrációs igazolással érkezőknek a négyötöde végleg Somogyot választja és állandó tartózkodási kártyát kér. Ezeknek a dokumentumoknak a kiadása másfélszeresére nőtt az elmúlt egy évben. Ez abból is következik, hogy a regisztrációs igazolás kiadását követően öt év után kapható állandó tartózkodási kártya, és a 2004-es EU-csatlakozást követően ebben az évben teljesedik ki ennek a felfutása.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Bodrogi hollandok itthon vannak Somogyban
[/caption]

– Az idén Somogyba érkezett külföldiek fele a korábbi évekhez hasonlóan német állampolgár, és döntően a nyugdíjas éveiket töltik nálunk, vagy az év egy részére érkeznek hozzánk – mondta Szilágyi Sándor. – Jellemzően Siófok térségét kedvelik, de a Balatonszentgyörgy és Fonyód közötti partszakasz is népszerű. Sávoly környéke talán már kicsit kevésbé, amióta a Balatonring építése elmaradt.

A Németországból érkezők között vannak egykori 56-os kivándorlók, kitelepítettek, és azok leszármazottai is, akik magyarországi tartózkodásuktól várnak megélhetést, boldogulást. Idén decemberig 385-en érkeztek. Az osztrák állampolgárok kérelmeinek száma is jócskán, két és félszeresére nőtt (101) a korábbi évhez képest. Közöttük sokan időszakosan Ausztriában dolgoznak, de itt is rendelkeznek ingatlannal. Többen közülük földeket művelnek vagy műveltetnek, mezőgazdasági vállalkozást üzemeltetnek, amint van ilyen a németek és a hollandok között is. A hazánkba érkezők között az idén megduplázták a számukat a britek, és hasonló arányban szaporodott az olaszok száma is, de mindkét náció tagjai húsz alatt vannak. Többségükben anyacéghez köthető munkavállalóként dolgoznak Somogyban, amint négy portugál és egy spanyol állampolgár is. Az osztrákok és olaszok a faipari ágazatban is érintettek.

Szilágyi Sándortól megtudtuk: az újonnan érkezett uniós állampolgárok regisztrációs igazolást, a régebbiek állandó tartózkodási kártyát kapnak. Tulajdonosaikat az országgyűlési képviselői választásokon való részvétel kivételével minden, a normális élethez szükséges jog megilleti. Részesülhetnek a tb-, a szociális és a munkaügyi ellátásokból, vehetnek föl kölcsönt, szerezhetnek jogosítványt, vásárolhatnak mobiltelefont. Ez utóbbi visszatérő kérdés a telefontársaságoktól, akik bizalmatlanok az „ismeretlen” dokumentumokkal szemben. Pedig mindegyikhez jár lakcímkártya, ami a somogyi tartózkodást igazolja, s azt, hogy a tulajdonos nem fog eltűnni a vásárolt mobillal.


Erdélyből, a Vajdaságból és a Drávaszögből érdeklődnek legtöbben

Lakhatási és megélhetési igazolás, alapesetben nyolc éves várakozás és állampolgársági vizsga: a nem magyar származású külföldiek számára, ahogy eddig is, ezek kellenek jövőre is a magyar állampolgársághoz. A magyar származású külföldiek tartós magyarországi tartózkodásuk esetén már jelenleg is kedvezményesen, akár három hónap alatt állampolgárságot szerezhettek, a januárban életbe lépő könnyítés tehát a tartózkodás feltételének eltörléséből áll.

Az egyszerűsített honosítás – kettős állampolgárság – iránt a várakozásoknak megfelelően Romániából, Szerbiából és Horvátországból, tehát Erdélyből, a Vajdaságból és a Drávaszögből érdeklődnek legtöbben, de a kárpátaljai és a felvidéki érdeklődés is jelentős. Nem kevés azonban azoknak az aránya sem, akik hivatalosan már letelepedtek Somogyban, és most állampolgárságot is szereznek hozzá.


Nyelvtudás és igazolt magyar származás

Az új parlament által a megalakulása után tíz napon belül elfogadott emblematikus törvény értelmében egyedi kérelemre kedvezményesen honosíthatók a magyar származású külföldi állampolgárok. Ehhez nem kell mást tenniük, mint számot adniuk magyar nyelvtudásukról, igazolniuk felmenőjük magyar állampolgárságát vagy valószínűsíteniük magyarországi származását. Az egyedi kérelem alapesetben három, a várhatóan magas ügyszám miatt legfeljebb négy-öt hónapos elbírálása után eskütétel következik. A kérelmet a jogszabályban meghatározott intézmények közül bárhol beadhatják, és az esküt szintúgy bárhol letehetik az érdekeltek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!