Közélet

2010.12.06. 07:27

Karácsony fürdőköpenyben: vízre szálló vendégkörök

Huszáros év végi hajrá jellemzi a hazai gyógy- és wellnessfürdőket. A telt ház táblát azonban nem mindenütt kell kiakasztani.

Balassa Tamás

Iharosi István, a Dél-Dunántúli Gyógy- és Termálfürdők Egyesületének elnöke azt mondta: az ünnepek közeledtével egyre szaporodnak a helyfoglalások.

A régió tizennyolc létesítményét összefogó szervezet elnöke szerint azonban a sikerhez számos tényező együttállása szükséges, de kettőé feltétlenül. A minőségi fürdőszolgáltatásoké és a minőségi szállásoké. Somogynak, bár az elmúlt években számos fejlesztéssel lépett előre, jócskán van lemaradása az országos neves létesítményeihez képest.
– A fürdők önmagunkban a legtöbb helyen veszteségesek, s csak a hozzájuk kapcsolódó szálláskapacitások hozhatnak nyereséget – mondta Iharosi István. – Régóta mondjuk, hogy a szállásokat is fejleszteni kell a gyógy- és termálfürdők mellett.

Barcson és Nagybajomban, mint a szakember hozzátette, sajnos elakadt a beruházás, így a déli kisvárosban például hiába van igényes fürdő, minőségi szálláshely hiányában csak egynapos program lehet. A horvát vendégkör kiaknázásához ez megfelelő adottság, de a több napos vendéglátáshoz kevés.

Katz Zoltán, a Barcsi Turisztikai Egyesület elnöke, csokonya-visontai panziótulajdonos hozzátette: nagyon gyenge évet zárnak, és ezen a következő hetek aligha változtatnak. Élénkülés a két ünnep között, és szilveszterkor várható.
– Egyre kevesebb vendég jön felénk, mert az általunk nyújtott szolgáltatáskör jóval vékonyabb a nagyokénál – mondta a „turisztikai desztináció menedzsment” rangra pályázó egyesület elnöke. – Hiába van Csokonyavisontának kiváló gyógyvize, ha a fejlesztések nem követik az igényeket. A tulajdonos önkormányzat nem tud annyi forrást teremteni, amennyire szükség volna. Ráadásul egy hosszú hétvégéhez elég messze vagyunk a fővárostól, de Bükfürdő vagy Zalakaros legnagyobb erénye persze nem a közelsége...Önkormányzati tulajdonú fürdőként zár jó évet a siófoki Galerius. Az első félévben elért hat százalékos forgalom- és nyolc százalékos bevételbővülés éves szinten is megmaradhat. Perjési Sándor igazgató elmondta: az üdülési csekkel fizetők számát az év eleji visszaesés ellenére visszatornászták, ami a családbarát létesítmény belföldi keresettségének az elismerése. Ugyanakkor az év végén a ház- és nyaralótulajdonosok mellett a külföldiek közül is sokan találják meg a kikapcsolódást a siófoki élmény- és wellnessfürdőben Az egészségturizmusra alapozó létesítményben orvosi és természetgyógyászati, állapotfelmérő és masszázs-szolgáltatásokkal igyekeznek helyt állni.

Somogy fürdői többségében visszaesést könyvelnek az idén. Iharosi István azt mondta: Kaposváron az építkezés miatt tíz, Csokonyavisontán, Barcson és Marcaliban néhány százalékos a csökkenés. A profiljukat megtaláló szállodák azonban, Nagyatádon például a Solár a nyugdíjas korosztállyal, 70-80 százalékos kihasználtsággal üzemel.

A regionális egyesület tagjai közül tizenhárman klaszterban dolgoznak a turisztikai ágazat fellendüléséért, s létrehozzák a gyógyfürdők Kúraösvényét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!